Zpráva o podání žádosti o otevření hranic Bosny a Hercegoviny

02.07.2020 12:10

Při příležitosti informací o pokračování zákazu vstupu cizinců do Bosny a Hercegoviny, který vyhlásil 30. června představitel Rady minist Bosny a Hercegoviny, dr. Zoran Tegeltija, se v Medžugorji z iniciativy místních turistických pracovníků Zorana Jerkoviće a Davora Ljubiće, konalo setkání  se zástupcem ministra zahraničních věcí, panem Josipem Brkićem, předsedou obecního úřadu, panem Marinem Radišićem a předsedou Rady obecního úřadu v Čitluku, panem Predragem Smoljanem.

Schůzky se zúčastnili zástupci hoteliérů, turistických agentur, autobusových dopravců, ubytovatelů a vlastníků prodejen suvenýrů.

Při této schůzce byla zdůrazněna potřeba společného jednání všech, kteří působí v tomto velikém mariánském poutní místě vůči vládním institucím  BiH. Byla zdůrazněna nevhodnost tohoto rozhodnutí, i to, že není čas na další odkládání rozhodnutí o změně možnosti vstupu cizinců do země. Hotely, restaurace, turistické agentury a dopravci nemají práci od prosince r. 2019. A všem jim hrozí kolaps.

Pokud by se umožnil bezproblémový vjezd cizincům do B i H, sezona by mohla být do jisté míry zachráněna v období srpen – říjen, a byla by to dobrá zpráva na rok 2021, kdy budeme slavit 40. výročí mariánských zjevení v Medžugorji.
Pan Brkić sdělil přítomným, že žádné nové rozhodnutí vyneseno nebylo, ale nadále platí opatření vydaná v březnu 2020. Slíbil, že se podle svých možností bude snažit pomoci svým sousedům a přátelům z Medžugorje. Zdůraznil důležitost toho, aby žádost adresovaná Radě ministrů byla podána oficiálně podle předpisů, že by tak v nejlepším případě, toto rozhodnutí mohlo být vyneseno za 10 dnů.

Kromě toho, diskutujeme o aktuálních problémech se kterými se vyrovnává hospodářství v oblasti Brotnjo, a předseda Radišić slíbil pomoc v hledání řešení překonávání krize odkládáním některých poplatků, neboť chápe závažnost celkové situace.

Ze setkání vzešel závěr, že bude podána žádost o otevření hranic Bosny a Hercegoviny pro občany ze zemí Evropské Unie a NR Číny, podle podmínek, které byly platné před vyhlášením pandemie, tedy, že státní příslušníci zemí EU mohou přejet hranice BiH na občanský průkaz nebo pas. V žádosti je od Rady ministrů požadováno, aby byl přechod přes hranice umožněn nejpozději do 8. července r. 2020, aby bylo možné se připravit nakolik to jen jde na uvítání poutníků ohlášených již na srpen. Dále bylo zdůrazněno, že bude všem umožněn pobyt v hotelech a v celé svatyni za dodržování všech předpokládaných epidemiologických opatření.

V Medžugorji, 1. července r. 2020.