VZPOMÍNKY NA FRA SLAVKA: vizionář Ivan Dragičević

20.11.2023 11:24

Zde vám přinášíme vzpomínky vizionáře Ivana Dragičeviće na zesnulého fra Slavka Barbariće. Text je překlad rozhovoru, který Ivan poskytl rakouskému časopisu 'Medjugorje' 13. prosince 2000.

----------------

Ivane, můžeš-li nám říci co fra Slavko znamenal pro tebe?

Znal jsem fra Slavka 18 roků. Když on přišel do Medžugorje, já byl dítě.

Pro mne fra Slavko byl veliký člověk a kněz. 17 roků byl mým zpovědníkem. Na začátku zjevení a v těžkých chvílích, které jsme prožívali v době komunistické vlády nás duchovně provázel a velmi nám pomohl.
On je a navždycky zůstane vrytý do mého srdce. Těško se může několika málo slovy za krátkou dobu vysvětlit celou jeho práci v Medžugorji. Mohlo by se o tom mluvit celé dny. Kněží, kteří s ním žili a pracovali by to mohli dosvědčit.

Mluvit o fra Slavku není jednoduché. Všechno co dělal dělal s láskou a energicky. Během těch let, kdy přišel do Medžugorje, od roku 1982 byl neochvějně rozhodný v šíření poselství Panny Marie po celém světě, v podávání svědectví i v tom, aby byl nástrojem v Božích rukách, jako jsme my všichni.

Fra Slavko byl člověk, který se cele zasvětil Panně Marii a Bohu. Měl čas pro všechny; pro zdravé i nemocné. Všechny přijímal se slovy útěchy a povzbuzení.

Co teď v tobě převládá: smutek z jeho smrti nebo radost z jeho zrození do nebe?
Bude nám velmi chybět, ale odešel k Bohu. On se teď za nás modlí a vynasnažíme se vyplnit tu prázdnotu, která po něm zůstala. Ale to bude těžké, protože v tom co on dělal, ho nepůjde snadno nahradit, ale dáme všechno ze sebe, abychom pokračovali v jeho díle.

Vydalo by se Medžugorje nějakou jinou cestou, kdyby nebylo fra Slavka?
Nevím. Na tu otázku je těžké odpovědět. Medžugorje není jeden člověk, ale celé společenství kněží, kteří zde působí. Jednotně, všichni společně: společně vedou duchovní život, svatyni i farnost. Fra Slavko byl jedním z nich, který se tomu všemu zvláště zasvětil. A já věřím, že Panna Maria nadále povede Medžugorje jak to činila doposud.

medjugorje-info.com