Vyslanci Klubu zástupců Evropské lidové strany v Medžugorji

04.04.2019 16:40

Vyslanci Klubu zástupců Evropské lidové strany (EPP) zapojených do skupiny pověřené  mezikulturním a náboženským dialogem byli v Mostaru a Medžugorji. Po setkání v Mostaru, v sobotu, 30. března pobyli v Medžugorji.

Vyslanci vedení zástupkyní v Evropském parlamentu Željanou Zovko byli na Kopci zjevení, navštívili komunitu Cenacolo, setkali se s apoštolským vizitátorem pro farnost Medžugorje, arcibiskupem Henrykem Hoserem, a též i provinciálem Hercegovinské františkánské provincie, fra Miljenkem Štekem, a navštívili i Informační centrum Mir Medžugorje.

Mezi vyslanci byli i evropští zástupci Itálie, Německa, Holandska, Slovenska a Chorvatska, a též pracovníci Evropské lidové strany, kteří intenzivně již dlouhou řadu roků působí v mezikulturním a náboženském dialogu.

Práci Informačního centra Mir Medžugorje evrozástupcům představili řiditel Vedran Vidović a hlavní redaktorka Radiostanice Mir Medžugorje, Sanja Pehar. Vidović zvláště zdůraznil velikou sledovanost večerního modlitebně-liturgického programu, poděkoval za návštěvu a daroval jim knihy vydané Informatičním centrem Mir v jejich jazycích.

''Jsem nesmírně šťastný, že jsem na tomto svatém místě. Velmi na mne zapůsobilo. Jsem seznámený s historií toho, co Panna Maria tady vykonala a dojala mne zbožnost na tomto místě'', řekl holandský zástupce Evropské lidové strany v Evropském parlamentě, Wim van de Camp, který navštívil Medžugorje prvně.

Zástupkyně Željana Zovko řekla, že je jejich cílem vidět situaci v Bosně a Hercegovině, která se týká Chorvatů katolíků v Bosně a Hercegovině a jakým způsobem mohou pomoci, aby se ta pozice napravila.

''V posledních letech jsme zneklidněni, protože veliký počet katolíků opustil BiH. A kardinál Vinko Puljić říkal, že 10 000 katolíků opustilo BiH. Protože působím ve skupině, která se zabývá postavením křesťanů ve všech zemích kde  jsou v menšině i my uskutečňujeme aktivní dialog v EP se všemi ostatními náboženskými skupinami a snažíme se napravit to postavení a vidět jakým způsobem mohou náboženští vůdcové působit na politické názory, aby se ta pozice napravila, řekla Željana Zovko zdůrazňujíc, že se v BiH velmi málo vykonalo, jedná-li se o otázku postavení Chorvatů, což ukazují i poslední volby. Prohlásila, že z pesimizmu mladí lidé masově opouštějí BiH a že se něco musí brzo změnit, aby zůstali.

Po návštěvě v Radiostanici Mir Medžugorje se vyslanci Evropské lidové strany zúčastnili  večerního modlitebního programu v kostele sv. Jakova v Medžugorji. (foto)(medjugorje.hr)