V prosluněném Medžugorje jsou většinou malé skupiny zahraničních poutníků

22.08.2020 16:31

V těchto dnech v Medžugorji pobývá první organizovaná skupina poutníků z Irska v tomto roce. V Medžugorji budou týden, od 18. – 25. srpna 2020. Organizátor poutě je již zkušený poutník JEROME LYNCH, který do Medžugorje přijíždí od 1987. roku. Na tento rok plánoval mnohem více poutí, ale bohužel pandemie koranavirusu mu zkřížila plány. Teď se mu přesto podařilo přivést skupinku 11 lidí u kterých byla láska ke Královně Míru mnohem větší než obavy o vlastní bezpečnost. Jak je možné, že se rozhodli přijít, řekl jeden z poutníků, Gerry O'Neill: „Panna Maria mnohokrát ve svých poselstvích říká, abychom se nebáli a měli důvěru v jejího Syna Ježíše. Cítím, že jsem tady, protože mi Ona pomohla přijet. A všechno co se má stát, ať se stane!“

Ve dnech poutě si užívají mimořádné podmínky, že jsou mezi málopočetnými poutníky v Medžugorji. Se svým místním průvodcem Juliem Stoičem navštěvují místa a osoby kam bývá jinak těžké se dostat, když je v Medžugorji nával. Tak byli na Podbrdu, na Križevaci, pomohli svým příspěvkem Majčinu selu (sociální ústav), jehož jsou mnohaletými přáteli, setkali se s vizionáři Jakovem Čolo a Marijí Lunetti a s knězem Petarem Ljubičićem. Jsou plní dojmů a již mluví o tom, že se chtějí opět co nejdříve vrátit, že tu čas velmi rychle utíká.

Mimořádně se tu objevují i čeští poutníci, jednotlivci, části rodin... Přijíždějí auty. Setkala jsem se s jedním českým knězem. Přijel autem. Měl by zájemce o vypravení celého autobusu, ale zjistil, že zajistit, aby 40 či 50 poutníků z jeho farnosti mělo negativní test při vjezdu do Bosny Hercegoviny ne starší než 48 hodin, je úkolem ´nadlidským´. 

 

 

V Medžugorji je také větší počet poutníků ze Španělska.

V těchto srpnových dnech jsou v Medžugorji kromě výraznějšího počtu polských poutníků také poutníci ze Španělska. V informační kanceláři se přihlásilo několik menších i větších skupin ze Španělska. Většinou jsou z Barcelony a okolí. Přihlášení jsou na termín od 18. – 25. srpna. Podle původních plánů to měla být velká poutní skupina, ale mnoho jich od poutě ustoupilo. Jen 13 se rozhodlo nebojácně se vydat do náruče Královny míru. Nebylo jim zatěžko podstoupit i ty mimořádné zkoušky jako test na covid-19, díky čemuž se pro ně cena za pouť navýšila o dalších 150 €,  kolik platili za testy. Museli si nechat udělat ty nejdražší testy, aby dodrželi podmínku nejvýše 48 hodin stáří testu při vjezdu do BiH. Cesta z domova jim trvala 24 hodiny. Tito poutníci jsou v Medžugorji většinou poprvé. Jeli do neznáma a tak se na ně zde hledí jako na malé hrdiny.