V Mostaru byl uspořádán humanitární koncert

01.11.2016 13:32

Večerní zvon, velký humanitární koncert Tamburašského orchestru Misericordia ze Šurmanaců, se konal v pátek, 28. října 2016. ve velké dvoraně Chorvatského domu Herceg Stjepan Kosače v Mostaru. Kromě mladých tamburášů, na koncertu vystupovali solisté Monija Jarak, Karlo Milićević, Anđela Ljubić, Marija Čolak, Darija Ramljak (dcera vlastníků penzionu PANNA MARIA, pozn. překladatelky), Dražen Šego, Mario Berišić, Krunoslav Dražić, klapa Signum i vokální skupina Laetitia. Hostem  koncertu byla Maja Blagdan. Dirigent byl Davor Markota, a komentátorka programu byla Sanja Pehar, hlavní redaktorka Radiostanice Mir Medžugorje. Celkový výnos z prodeje vstupenek je určen pro Humanitární sdružení Mariiny ruce z Medžugorje.

 

Mladí tamburáši, s vděčností, že mohou hudbou obšťastnit lidi, chtěli koncertu v Mostaru dát i humanitární charakter, a tak pomoci práci Humanitárního sdružení Mariiny ruce z Medžugorje, do kterého se za krátkou dobu zapojilo více než 60 dobrovolných pomocníků. Dobrovolníci sdružení doposud obnovili mnohé domy, dali do pořádku zahrady, a navštěvují i domovy důchodců a nemocnice. Pomáhají rodinám s větším počtem dětí, platí poplatky těm, kteří je nemohou uhradit a nemocným bez příjmů kupují léky. Každý měsíc více než 200 klientů sdružení přijímá potravinové balíčky. (obrázky / slike)

 

„Večernji zvon“ je cyklus koncertů tamburášského orchestru Misericordia, který již pátý rok svými tony uvádí publikum v nadšení. Tento orchestr byl založen v roce 2012 z iniciativy medžugorského faráře fra Marinka Šakoty, ve vesnici Šurmanci, která patří k farnosti Medžugorje. Přes amatérský status orchestru, díky vytrvalosti a spolupráci s prof. Davorem Markotou, v krátké době dosáhli úrovně na které mohou uspořádat takovýto celovečerní samostatný koncert naplněný různorodým repertoárem, od klasických árií, duchovní hudby, až do populární a zábavné hudby. Mají za sebou četná vystoupení v Bosně a Hercegovině, Chorvatsku a v dalších zemích Evropy.