V Medžugorji se bude konat generální shromáždění Unie Menších bratří Evropy

25.02.2023 15:25

V Medžugorji se od 27.února do 3. března 2023 bude konat XV. generální shromáždění Unie Menších bratří Evropy – UFME (Unio Fratrum Minorum Europae).

Tématem tohoto setkání bude ''Budoucnost UFME – od čeho jsme začali, kde jsme dnes, co chceme být''. Zahájení večerní mší svatou ve farním kostele sv. Jakova v pondělí 27. února v 18 hodin, které bude předsedat současný prezident UFME, dr. fra Miljenko Šteko.

Kromě padesátky provinciálů a kustodů z Evropy se tohoto zasedání zúčastní i generální představený Řádu Menších bratří, fra Massimo Fusarelli a též celá Správa Františkánského Řádu.

Fra Massimo také jeden večer povede mešní slavnost v kostele sv. Jakova v Medžugorji a další mši svaté bude předsedat mons. Sabino Iannuzzi, biskup diecéze Castellaneta v Itálii, františkán, který v roce 2015 byl prezidnetem UFME. Plánuje se i spolupráce on-line.

Program Generálního shromáždění v Medžugorji bude probíhat ve třech oficiálních jazycích – anglickém, italském a španělském. Při shromáždění si účastníci budou vyměňovat zkušenosti o různých skutečnostech evropského kontinentu a plánovat směrnice pro budoucí činnost a vzájemnou spolupráci v mnoha oblastech evangelizace, výchovy a vzdělání. Na shromáždění v Medžugorji bude zvolen nový prezident, místoprezident, Stálá rada a hlavní tajemník UFME, jehož sídlo je v Bruxellu.

Podle povětrnostních podmínek je plánováno, že by účastníci navštívili i některé další pamětihodnosti Hercegoviny.

(Přeloženo z Medjugorje.hr)