V Medžugorji byli na pouti opět poutníci ze vzdálené Uruguaye

26.09.2022 12:40

Od 7. – 18. září 2022 byly v Medžugorji na pouti 73 osoby z Uruguaye se svým duchovním doprovodem paterem Marcelem Marcianem. Pouť organizovalo Mírové centrum v Uruguayi. 

Poutníci pobyli v Medžugorji jedenáct dní. Jejich pouť byla malou duchovní obnovou pro všechny.

Denně měli bohatý program. Ráno v sedm hodin na modlitbu Růžence na kopec Podbrdo, na místo zjevení. Potom měli nějakou přednášku pátera Marcela a mši svatou. Potom chodili na různá místa jako do Majčina sela, do Cenacola, setkali se s Mirjanou, do Širokého Brijegu a do Tihaljiny. Večer sledovali večerní modlitební program ve farnosti.

Posledních deset roků jejich Mírové centrum organizuje alespoň jednou do roka pouť do Medžugorje. Během poutě se chtějí seznámit s místem z kterého vzešla poselství Panny Marie, chtějí se je naučit žít a potom v Uruguayi být apoštoly Panny Marie, kteří šíří medžugorská poselství organizováním duchovních obnov, publikováním knih o Medžugorji, knih zesnulého fra Slavka Barbariće. Chtějí vytvářet možnosti, aby se i ti, kteří nemohou na pouť do Medžugorje, mohli seznámit s medžugorskými poselstvími doma. Ve svém centru mají i malou knihovnu ve které mají mnoho knih o Medžugorji a knih fra Slavka, takže všichni, kteří chtějí, si je mohou vypůjčit a přečíst. První koordinátor Mírového centra v Uruguay pořídil všechny knihy od fra Slavka, neboť ho měl velmi rád.

Všichni tito poutníci pocházejí ze samotné Uruguaye, a to je velmi daleko. Prakticky to mají dva dny cesty. První část cesty letí letadlem od Montevidea do Madridu. To trvá 12 hodin. Potom v Madridu čekají 8 hodin, dále letí 3 hodiny z Madridu do Splitu, a ze Splitu jedou autobusy tři hodiny do Medžugorje. Při tom cestování musí překonávat i časový rozdíl šesti hodin. I to je zátěž pro tělo. Proto volí delší pouť, protože na kratší se jim nevyplácí cestovat. Přesto všechno jsou poutníci velmi spokojeni. Pociťují mír, radost, lásku a vracejí se domů s naplněným srdcem.