Uzdravený autista

28.09.2020 16:48

Kacper Samek (23) z Polska měl autizmus, nemohl mluvit. Promluvil na minulý Nový rok v kostele svatého Jakova v Medžugorji když se zpívalo “Ave Maria”. Tento  nemocný mladík byl tehdy poprvé v Medžugorji a promluvil právě, když se v kostele zpívala ta známá píseň a byl u Panny Marie. V rozhovoru pro Večerní list BiH řekl, že Pannu Marii miluje celým srdcem a celou duší a navždycky si přeje zůstat v Medžugorji.

Teď je ministrant. Polský kněz Grezegorz Swiercz mu velmi pomohl. Kacper, jinak, pomáhá kněžím. Kněz Swiercz zdůrazňuje, že je velmi dobrý ministrant. Když je potřeba, zvoní během mše svaté ministrantským zvonkem. Má staršího bratra a sestru. Velmi rád, jak nám říkal, pomáhá i v kuchyni, byl by i dobrý číšník. Žije v Polsku u Starachovic, a do Medžugorje přijíždí jako poutník.

Nyní Kacper nemá žádnou terapii a neužívá tabletky. Což je u něj, bývalého nemocného skvělé. Začal zpívat v Medžugorji při zpěvu “Ave Maria” a potom začal mluvit. Dokáže dělat všechny podstatné úkoly sám. Normálně hovoří a dlouhodobou nemoc překonal.

Kacper má velmi rád kněze Swiercze. Pozorně ho sledoval, když s námi hovořil. Od Kacpera jsme nemuseli dlouho čekat na odpovědi na naše otázky. Seděl s námi velmi klidně, jen se trochu červenal ve tváři a ruku držel na své druhé ruce. My jsme mu po každé odpovědi tleskali a říkali “bravo” a on se hlasitě smál. Bylo na něm vidět, že je velmi šťastný.