Ukrajinští kněží se modlí za mír v Medžugorji

24.02.2022 16:09

 

Při pravidelné všeobecné audience ve středu, 23. února 2022 papež přednesl apel, že se mají všichni věřící na Popeleční středu připojit ke Dni modliteb a půstu za MÍR na Ukrajině a vzýval Královnu Míru (právě pod tímto názvem se Panna Maria zjevuje už téměř 41 roků v Medžugorji),  aby uchránila svět od šílenství války!

A právě ke Královně Míru do Medžugorje, přijelo 22. února, 48 poutníků, řeckokatolických kněží z Mukachevské řeckokatolické eparchie ze západní Ukrajiny. Na této pouti, které je pro ně duchovní obnovou svého druhu, plánují zůstat do pátku, 25. února.

Všech 48 kněží patří k Rusinské řeckokatolické církvi. Tato církev je rozdělena na tři oddělené jurisdikce: jednu americkou a dvě evropské. V oblasti USA, je organizována samospráva (sui iuris), v čele s arhiepiskopátem-metropolitou sídlícím v Pitsburgu. V centrální Evropě jsou dvě specifické, oddělené části, které jsou bezprostředně podřízené římskému papeži. První je Mukachevská řeckokatolická eparchie (v dnešní Ukrajině), a druhou představuje Řeckokatolický apoštolský egzarchát v České republice.

Organizátor poutě je otec Myroslav Sypko, který byl v Medžugorji již více než desetkrát. K pouti ho povzbudil jeden manželský pár zamilovaný do Medžugorje, který již zorganizoval řadu poutí a jemu navrhl, aby zorganizoval takovouto pouť specielně pro kněze.

Otec Myroslav říká: „Je to poprvé co přijela takováto veliká skupina kněží. Většina (26) jich přijelo již dříve s poutními skupinami, pro ostatní je to první pouťdo Medžugorje, ale abychom jeli jen jako skupina kněží, to je prvně všem.

Z těchto 48 kněží, je 44 ženatých kněží, dva jsou mniši a dva žijí v celibátu.

Při pouti se těší z modlitebního ducha a společenství. Zejména se modlí za svoji Církev, která bojuje s problémy sekularizace, které vzrostly s touto pandémií a všichni ti, kteří nebyli pevní ve víře, pomalu odpadli od Církve. A modlí se i za mír v Ukrajině, přičemž spoléhají na Pána a ne na lidská řešení.

(Paula Tomić/medjugorje-info.com, mírně zkráceno)