Slavnost Nanebevzetí Panny Marie v Medžugorji

22.08.2018 12:18

Na slavnost Nanebevzetí Panny Marie Medžugorje navštívily desetitisíce tuzemských i zahraničních věřících. Podle údajů Informační kanceláře, se ten den v kostele, kapli a na vnějším oltáři slavilo 16 mší, jak chorvatsky tak v jiných světových jazycích.

Zaznamenány jsou poutní skupiny z Ukrajiny, Malty, Irska, Itálie, Indie, Švýcarska, Polska, Španělska, Česka, Slovenska, Maďarska, Chorvatska, Rumunska, Libanonu, a samozřejmě i z Bosny a Hercegoviny a z Chorvatska. Mešní slavnosti v 11 hodin v medžugorském farním kostele předsedal fra Ante Kutleša, zatímco slavnostní večerní mši v 19 hodin předsedal Apoštolský vizitátor pro Medžugorje mons. Henryk Hoser, za koncelebrace biskupa z Gabonu (Afrika ) a biskupa z Itálie a 108 kněží.

Letošní slavnost byla charakterizována zejména množstvím bosých poutníků, kteří šli po celou noc mnoho kilometrů do Medžugorje. Ve zpovědnicích se začalo zpovídat již časně ráno a první mše svatá byla slavena v pět hodin.

Mnozí zahraniční poutníci pokračovali ve svém několikadenním pobytu v Medžugorji v pobožnostech na Podbrdu a Križevaci (medjugorje.hr)