Proč je pro Pannu Marii tak důležité naše srdce?

21.11.2023 11:54

V poselství z 25. srpna 2023 je jen pět vět a v nich je slovo 'srdce' užito dokonce čtyřikrát. Takto:

1. …vybízím vás k modlitbě srdcem.
2. Ať jsou vaše srdce pozdvižena v modlitbě…
3. …aby vaše srdce pocítilo Boha lásky…
4. …abych vás vedla cestou obrácení srdce.

Zřejmě to naše lidské srdce je pro Pannu Marii velmi důležité...

Proč? Podívejme se nejdříve jaký význam vlastně má slovo srdce v Bibli?
„Bible uvádí lidské srdce téměř 300 krát. V jádru je řečeno toto: srdce je naše duchovní část ve které přebývají naše city a přání. Lidské srdce, ze své přirozenosti, je zlé, falešné je a podvádí. Jeremiáš 17,9 říká: „Srdce podvádí více než co jiného. Je i podlé; kdo ho může proniknout?“  Jinými slovy, prvotní pád měl vliv na nejhlubší části naší osobnosti; náš rozum, pocity a touhy jsou poskvrněné hříchem – a jsme slepí natolik nakolik je tento problém přítomen.

Možná nerozumíme svému vlastnímu srdci, ale Bůh mu rozumí. On „zná tajemství srdce“ (Ž 44,21; viz také 1. Kor 14,25). Ježíš je všechny znal a nebylo potřeba, aby mu kdo o člověku něco říkal. Sám věděl co je v člověku“ (viz. Jan 2,24-25). Na základě Jeho znalosti srdce, může Bůh spravedlivě soudit: „Já Hospodin zpytuji srdce a zkoumám ledví, já každému splatím podle jeho cesty, podle ovoce jeho skutků.“ (Jer 17,10 ).

U Marka 7,21-23, Ježíš zdůrazňuje špatný stav našeho srdce: „Z nitra totiž, z lidského srdce, vycházejí zlé myšlenky, smilstvo, loupeže, vraždy, cizoložství, chamtivost, zlovolnost, lest, bezuzdnost, závistivý pohled, urážky, nadutost, opovážlivost. Všecko toto zlé vychází z nitra a znesvěcuje člověka.“. Náš největší problém není vnější, ale vnitřní; všichni máme problém srdce.

Aby člověk byl spasen, musí být srdce proměněno. To se děje jenom Boží silou jako odpověď na víru. Ve své milosti v nás může Bůh stvořit nové srdce (Ž 51,10; Ezech 36,26). On slíbil, že oživuje duch pokorných a srdce zkroušených (Iz 57,15).

Boží dílo stvoření nového srdce v nás zahrnuje zkoumání našich srdcí (Ž 17,3) a naplňování našich srdcí novými myšlenkami, novou moudrostí i novými touhami (Neh 7,5; 1. Kral. 10,24; 2. Kor 8,16).

Srdce je jádro naší bytosti a Bible klade veliký význam tomu, abychom uchovávali svoje srdce čistá: „Především střes a chraň své srdce, vždyť z něho vychází život.“ (Př 4,23).“

Tedy je důležité si připomenout, že naše srdce ve svém původním stavu vzhledem k zraněnosti hříchem je vlastně srdce z kamene s mnohými ranami, falešnými představami, očekáváním, mnoha vinami, strachem, egoizmem… A protože všechno co děláme je poznamenáváno tím co se nachází v našem srdci, můžeme pochopit nakolik je důležité, aby se ta naše vnitřní část uzdravila, vyléčila a zkrásněla.

Svět, který se kolem nás rozpadá je plný lidí závislých, smetí, agrese, strachu, nemocí, pokřivených ideologií, válek a společenského neklidu… a nyní je i plný překvapivých, strašných odpovědí přírody bouřemi, zemětřeseními a záplavami… To není ničím jiným než vnějším odrazem stavu našeho srdce, které se topí v hříchu.

Bůh je existence, On je podstata. On je 'Ten, který je'. On je dobrota, krása, vyvýšenost, soulad… jedním slovem LÁSKA… Svět ve které žijeme je stvořený Bohem a je Božím světem. Po pádu člověka vstoupil na svět hřích. A s hříchem i síly zla – moc Onoho, který není, který je neexistence, černá díra, nesoulad, ničení, smrt…

Panna Maria v této době spolu s celou Nebeskou církví a lidmi, kteří se Jí zasvětili („ s potomky Ženy“), mocně bojuje za uzdravení a obnovu tohoto Božího světa. Proto bojuje i proti kořenům problému, který je v hříchu, protože hříchy jsou otevřenou branou pro působení zla ve světě. A místo hříchu je v lidském srdci.

To je důvodem proč nás Panna Maria tak často vybízí k obrácení srdce, k pozdvižení srdce v modlitbě k Bohu, aby je Bůh silou Ducha Svatého léčil a posvěcoval a tak očisťoval od hříchu a uzavíral cestu  silám temnoty.

Znovu je na každém z nás zodpovědnost, zařadíme-li se mezi děti Panny Marie, její následovníky i spolu s ní vstoupíme do duchovního boje proti hříchu a zlu, nebo ve své vlažnosti a nerozhodnosti  dopustíme, aby Zlý i nadále využíval i naše hříchy a rány k ještě většímu ničení duší a světa?

Je čas si vybrat: Život nebo smrt? Požehnání nebo prokletí? Vyber si!

Paula Tomić/ Glasnik Mira 9/2023