Před nedávnem Medžugorje navštívili poutníci z Rumunska.

16.12.2020 12:45

Situace s virem Covid -19 ani v Rumunsku není nijak dobrá. Jsou zóny ve kterých je úplná karanténa a zóny ve kterých je to troche lepší. Přesto je pro celou zem společné, že se jedná o stát, který je v hluboké ekonomické krizi ve které se nezadržitelně topí.

Řecko-katolický kněz, který do Medžugorje přijel se svým spolubratrem a dalšími jedenácti poutníky, se s námi podělil o několik myšlenek.

Přijeli z místa Păingeni v Rumunsku.

Poutní skupina měla být padesáti-členná, ale většina jich od poutě ustoupila kvůli strachu z koronaviru. Těch 11, kteří přijeli se rozhodlo neotročit strachu a zúčastnit se poutě do Medžugorje. Jediná překážka na cestě byl přechod přes hranice Bosny- Hercegoviny, kde jim dlouho, podrobně prozkoumávali doklady PCR testů na Covid-19, které je v Rumunsku stály 60€.

Účastníci poutě pocházejí ze dvou farností a většina z nich byla v Medžugorji podruhé. A samotní kněží byli v Medžugorji již 30 krát. Říkají, že sem jezdí, protože tu prožili hluboké setkání s Bohem. I pro ně je toto posvátné místo na kterém cítí Mariinu ochranu. Užívají si ticha a míru, která nyní nabízí medžugorské kopce, kostel i večerní modlitební program. Na druhou stranu jsou poněkud I smutní, cítí se osamoceně a chybí jim setkání s druhými poutníky se kterými se zde jindy setkávali.