Pouť na poděkování Královně míru

10.06.2016 11:06
(www.medjugorje.hr)

Při příležitosti Dne matek byla v Medžugorji na pouti pětičlenná rodina Antunović ze švýcarského Lokarna, jejíž předci pocházejí z Odžaka. 

Je zajímavé, že děti a manžel chtěli tuto pouť darovat manželce a matce ke Dni matek. Ale ona to „přesměrovala“ Panně Marii. Ve skutečnosti řekla, že si přeje, aby to byla děkovná pouť Královně míru ke Dni matek, jako projev vděčnosti za všechno dobro, které jim dává. Sestry Matea a Josipa vystoupily v programu radiostanice „Mir“ Medžugorje. 

Při té příležitosti Matea řekla: „My jsme vychovávané ve víře, od malička, díky naší zesnulé babičce, která se za nás mnoho modlila a předala nám ten dar modlitby růžence. Jenomže jsme si toho nebyly do nedávna vědomy, protože jsme bloudily, zvláště ve Švýcarsku, kde mají mladí těžší situaci. Zvláště po biřmování jsme s vírou trochu zabloudily. A nějak se v nás probudila touha po Medžugorji, po řadě pádů a chyb. Poprvé jsme v Medžugorji s rodinou byly v roce 1998. Moji rodiče rozhodli přijet poděkovat Panně Marii za všechno co dostali“. Josipa zdůrazňuje jak jí v paměti zůstala Panna Maria jako Matka: „Pomohla nám v našem životě, i když jsme bloudily. Stále jsme měly touhu po něčem čím bychom vyplnily prázdnotu. V mojí sestře se probudila touha znovu sem přijet. Já myslím, že  to bylo pozvání od Panny Marie, aby nás vrátila k sobě“. 
Sestry dosvědčují, že vloni byly poprvé na setkání mladých v Medžugorji. „To byl překrásný zážitek. Nejvíce mne dojímaly katecheze. Otevřela jsem srdce, a bylo to poprvé, že jsem se klaněla Ježíšovi. Do loňského roku jsem nevěděla, co klanění je. Jsem vděčná Panně Marii, protože dříve jsem určité věci neprožívala. Spala jsem ve své víře. Naše rodina a přátelé viděli, že jsme naplněné a šťastné“, vypráví Josipa, a Matea dodává, že nemůže popsat jak se cítí v Medžugorji, prožívá tu zvláštní mír.