Poslední den 26. MLADIFESTU

08.08.2015 14:39

Program 26. mezinárodního modlitebního setkání mládeže konaného pod heslem „Pokoj Vám“ pokračoval ve středu, 5. srpna.

Ranní program začal modlitbou a pokračoval katechezí fra Marinka Šakoty: Odpuštění.

Mladí si potom vyslechli svědectví s. Rastislavy Ralbovské, která patří do kongregace Milosrdných sester sv. Kříže chorvatské provincie v Džakovu. S. Rastislava hovořila o své vazbě na Medžugorje. Začala i organizovat poutě do Medžugorje pro osoby s invaliditou. Letos to bylo již počtvrté.

Své svědectví přednesla i medžugorská vizionářka Mirjana Dragićević-Soldo. Mirjana vyzvala mladé, aby otevřeli svoje srdce Královně míru, aby začali mši svatou prožívat srdcem, potom zdůraznila význam modlitby srdcem a společné rodinné modlitby.

V odpolední části programu, od 16 hodin si účastníci mohli vyslechnout Immaculée Ilibagiza, která v době genocidy v Ruandě v roce 1994 byla pronásledována proto, že patří ke kmeni Tutsi. Tehdy bylo za sto dnů zabito přes milion lidí. Zahynula většina její rodiny. Upřostřed holokaustu v Ruandě ona nalezla Boha.

Potom podávala své svědectví i Tereza Gažiová o vzniku a činnosti modlitebního centra Světlo Mariino a o tom, jak se poselství Panny Marie šíří i v zemích bývalého Sovětského svazu.

Potom následoval večerní modlitebně-liturgický program. Mši svaté od 19 hodin předsedal fra Marin Karačić, novokněz Hercegovské františkánské provincie, za koncelebrace 528 kněží. Kázal fra Marinko Šakota, medžugorský farář, a po mši svaté následovalo klanění. Při mši svaté, konkrétně při přímluvách věřících, bylo k oltáři přeneseno plátno na které v těchto dnech mladí napsali své prosby a poděkování. Kněží požehnali mladým, kteří se symbolickými dary - holí a růžencem, mají jít se svým posláním každý do své země. (www.medjugorje.hr)

Loučíc se písněmi, vydávali se mladí ke Križevaci, kde se zrána, v pět hodin slavila mše, kterou byl uzavřen Festival mladých.