Poselství z Medžugorje se šíří světem : PRVNÍ KONGRES 'MARIA KRÁLOVNA MÍRU' V MIAMI

04.12.2023 10:16

Kongres byl zahájen 19. listopadu v Miami modlitbou růžence po které následovalo procesí se sochou Královny Míru dovezenou pro tuto příležitost z Medžugorje. Procesí vedl fra Danko Perutina a sochu nesli s pokorou i hrdostí na svých ramenou ředitelé čtyř medžugorských Informačních center: Vedran Vidović, Hubert Liebherr, Oriol Vives i Luis Siman. Během procesí byla zpívána medžugorská hymna v chorvatštině, angličtině a španělštině.

Jménem hostitelů zahájil Kongres Luis Siman, ředitel Informačního centra Mir Medžugorje pro anglicky mluvící. Uvítal přítomné v Miami a vyjádřil radost z jejich přítomnosti.

Medžugorský farář, fra Zvonimir Pavičić, přítomné pozdravil jen prostřednictvím videa: “Modlíme se za vás a doufáme, že vás toto setkání ještě více přiblíží navzájem, ale zvláště s Pánem. Maria je naše Matka a Ona nás všechny volá, abychom se modlili srdcem a dávali Boha do středu svého života, protože člověk může být šťastný a naplněný jedině když žije s Bohem. Doufám, že vám toto setkání pomůže, abyste se modlili a hledali Boha s ještě větší radostí. Všichni  máte rádi Medžugorje a rádi byste přijeli, ale víme, že to přání není vždycky splnitelné. Ale nebuďte smutní, modlete se růženec ve svých rodinách a společenstvích, slavte eucharistii, klanějte se Ježíšovi v Oltářní svátosti a tak budete mít a žít Medžugorje ve svých městech a budete blízko Panně Marii i Bohu. Ať vám Bůh žehná a daruje vám mír”.

Fra Danko Perutina dále promluvil o historii chorvatského národa a pronásledování kterému byl vystavován jak za nadvlády Turků tak později komunistů. Zdůraznil úlohu františkánů  při zachování víry po celá staletí v těchto oblastech. Potom promluvil o plodech Medžugorje a řekl, že Medžugorje svými plody sytí celý svět. Do dnes bylo v Medžugorji slaveno více než milion mší a od roku 1985. do dnes bylo podáno více než 46 milionů svatých Přijímání. Promluvil o kněžských a řeholních povoláních, která vznikla v Medžugorji. Připomněl postoj  Církve k Medžugorji.

Uvedl i to, že američtí poutníci byli nejpočetnější na počátku zjevení, ale jejich počet se značně snížil. Promluvil i o možných důvodech úbytku poutníků z Ameriky v posledních dvou desetiletích.

''Doufám, že vy všichni zde přítomní stejně jako ti, kteří chtěli přijet a nemohli, pomůžete probudit to nadšení pro Medžugorje, totiž vlastně pro Boha. Protože medžugorská spiritualita je christologická'', prohlásil fra Danko, který svoji promluvu zakončil modlitbou srdce.

Po fra Dankovi se ujal slova ředitel Informačního centra Medžugorje pro německy hovořící oblast, Hubert Liebherr, který zdůraznil: ''Jsme šťastní, že už konečně existuje Centrum  anglicky hovořících zemí. Je 5 zemí ve kterých se mluví německým jazykem, celkem nás je kolem 100 milionů, vás anglicky mluvících je mnohem více. Proto je toto nové Centrum velmi významné. Informativní centrum Mir Medžugorje je centrum se kterým musíme spolupracovat. Musíme říci, že Informační centrum Mir Medžugorje je jako strom a my jsme jeho větvě. Musíme společně pro Pannu Marii pracovat, ale nikdo ji nesmí využívat pro své osobní potřeby. Potom mluvil o své osobní první návštěvě Medžugorje na výročí v 87. roce. Tehdy se ptal jaká je jeho úloha. Zdůraznil, že si musíme být vědomi, že Boží plán ve světě se uskutečňuje skrze nás.''

“Je mi ctí, že mohu být v této překrásné zemi, kterou má Přesvatá Panna tak ráda. To mi připomíná setkání, které bylo v roce 2009. Svolal  je fra Danko, když bylo založeno naše centrum. USA je ohromná země ve které je taková víra, že my v Evropě závidíme. Řekl, že Medžugorje je dar i úkol. Promluvil o důležitosti společenství mezi jednotlivými centry a státy a zdůraznil rčení: Chceš-li jít rychle, jdi sám, ale jestli chceš dojít daleko, jdi s druhými. Je velmi důležité najít společné body setkání a pomoci jedni druhým'', řekl Oriol Vives, ředitel Informačního centra Medžugorje pro španělsky mluvící oblast.

Luis Siman, ředitel Centra Mir Medžugorje pro země anglicky mluvící oblasti představil počátek práce Centra, poděkoval všem, kteří se nějakým způsobem podíleli na organizaci tohoto kongresu a založení Informačního centra Mir Medžugorje pro anglicky hovořící oblast.

„Albert Einstein řekl: Jsou dva způsoby jak žít život – že nic není zázrak nebo že je zázrak všechno. Já si vybral, že je vše v mém životě zázrak. Přijal jsem mnoho požehnání. Proto děkuji především svému nebeskému Otci, a potom svojí rodině, zvláště otci Luisu Simanovi. Obrátil se v Medžugorji a od té doby se plně posvětil šíření poselství v Latinské Americe. Děkuji Bohu za svého otce, který mne i nadále provází z nebe. Když jsme začátkem tohoto roku byli v Kostarice, fra Danko nás požádal, abychom začali s prací Informačního centra Mir Medžugorje pro anglicky hovořící oblasti. Hned jsem to přijal a to s velikou pokorou. Jsem zde pro všechno co si Pán a jeho Matka ode mne přejí a potřebují. Ale nejsme tady my všichni právě proto? Naše Blahoslavená Matka na nás hledí z nebe a říká: děkuji vám, že jste přijali mé pozvání.

Jsou dva účely center:

  1. Pozitivně odpovědět na výzvu papeže Františka k evangelizaci.
  2. Pracovat společně na šíření medžugorské spirituality.

Toto centrum může oslovit největší počet lidí, protože angličtina je nejrozšířenější jazyk na světě. Ve všech akcích a aktivitách musí být naprosto jasné, že toto centrum patří naší Blahoslavené Matce. Ve svém prvním poselství nás Panna Maria vyzývala k míru. To je to co si naše Matka pro nás přeje a to by mělo být i náš sen. Při četbě poselství Panny Marie, které mluví o svatosti, jsem pochopil, že musíme uskutečnit sen, který má Panna Maria s námi a to je, že budeme svatí“, řekl Luis Siman.

Po panu Simanovi oslovil shromáždění ředitel Informačního centra Mir Medžugorje, Vedran Vidović shromáždění seznámil s prací Informačního centra od jeho počátků v 1990. roce až dodnes. Potom pohovořil o plánu práce na následující období.

''Naše centra jsou velmi důležitá, protože jsou vztažené ruce Panny Marie ve světě. Jejich posláním je šíření poselství Panny Marie ve světě. Jeden veliký projekt, který byl v období pandemie velmi důležitý jsou Medžugorské kongresy. Idea pro tyto kongresy vzešla od našeho drahého Huberta Libhera z německého centra, které jako první začalo s on-line kongresem o plodech Medžugorje, byl organizován v Německu s živými vstupy do modlitebního programu v Medžugorji. Ten kongres byl překládán do 15 světových jazyků. Po tom fundace pro španělsky hovořící oblast zorganizovala kongres o plodech Medžugorje v této oblasti. Potom jsme měli ještě další dva kongresy, které jsme organizovali společně s lidmi, kteří mají rádi Medžugorje v čínsky hovořící oblasti a arabsky hovořící oblasti. To byly dny naděje pro lidi v těžkých situacích. Musím připomenout, že pro mnohé lidi v období pandemie byl náš modlitební program oázou a spásou v těžkých chvílích. Každodenně přicházelo poděkování mnohých lidí ze všech končin světa, protože v té době bylo pro mnohé nemožné účastnit se svátostného života a byli lidé, kteří  by se jinak nemohli dostat do kostela'', řekl Vedran Vidović, který dále představil i plán práce medžugorských center na následující období.

''Musíme se zamyslet nad svým místem a svými charizmy v katolické identitě.
My, děti Panny Marie, musíme být nejdokonalejší ve své práci ať už děláme cokoli, abychom tento svět obrátili. Když nás lidé vidí šťastné, poznají v nás Krista - zdroj života'', řekl Vidović a zdůraznil technologii a přítomnost v mediích, jako velmi jasný způsob evangelizace v současnosti.

Na závěr dne přednesl otec Dan Reehil působivé svědectví o svém obrácení.

Nejkrásnější z celého dne byl čas společné modlitby, která byla zahájena růžencem, kterým jsme byli uvedeni do mše svaté a po mši následovala eucharistická adorace. (FOTO) (medjugorje.cz)