Nová „cesta sv. Jakuba do Medžugorje“

06.09.2020 14:54

 

Celých pět dnů (od 17. do 22. srpna) potřeboval kněz Jesus Silvi Castignani z Barcelony (knězem je již 12 roků a plní povinnosti faráře v Madridu) a jeho přátelům, jinak členům španělské civilní ochranky, aby prošli cestu 141 km od Dubrovníku do Medžugorje.

Oni již řadu roků putují Cestou sv. Jakuba ve Španělsku, a tentokrát se rozhodli pro změnu vykonat jinou cestu: jejich ideou bylo začat novou Cestu sv. Jakova (Camino de Santiago), ale tentokrát ne do Santiago de Compostela ve Španělsku, ale Cestu sv. Jakova do Medžugorje.  Naplánovali si novou trasu, kterou ještě nikdo neprošel, takže oni, poprvé v historii přišli na pouť po prašných cestách od Dubrovníku (kam doletěli letadlem), a potom přes TrstenoSlano, Ston, Metković a Medžugorje. Na svém instagramu dpJesus komentoval: „Vprostřed pandemie, jedna skupina bláznů zahájila tuto avanturu aby poznala Královnu míru a zasvětila „španělskou službu civilní obrany“ a celé Španělsko jejímu Neposkvrněnému Srdci. A zdařilo se.“

„Bylo to putování plné nepředvídaných událostí, únavy, horka, žízně, mozolů, smíchu, modlitby a překvapení, opravdu, byla to taková pouť ducha a těla, ale jak mi ve Španělsku říkáme – bez bolesti, není vítězství“ – komentuje dpJesus – a dodává, že poznali neuvěřitelné lidi, kteří je vítali, ale setkávali se také se srdci zlomenými válkou.  Našli kaple zasvěcené Panně Marii, ale i střepiny válečných střel. Krása poutě byla v obdivování se vnějším krásám přírody, pobřeží, krajiny, ale i ve vnitřní cestě duše skrze úmysly zasvěcení.

Nejvíce na něj zapůsobil vstup do Medžugorje, do kterého přišli poprvé pěšky, přes vinici, kterou ještě nikdo nepřišel k soše Vzkříšeného, a potom do kostela sv. Jakova. V Medžugorji strávili několik nezapomenutelných dnů v modlitbě a návštěvách medžugorských kopců a kostela. Svým způsobem zažili jak je tato jejich cesta skrze Marii k Ježíšovi, vede k Nebi. Poutníci jsou přeplnění dojmy a stále ještě nemohou uvěřit, že se jim to povedlo. Ale přirozeně, nešli jsme sami nebo vlastní silou, ale povzbuzováni Duchem Božím a naší Matkou. Řekl dp.Jesus pro medjugorje-info.com a dodal, jak zakreslenou trasu své poutě předali na medžugorském farním úřadu v naději, že budou ještě další poutníci, kteří se vydají touto cestou a i pro ně se tato pouť ´Cestou svatého Jakuba´ stane novou poutní tradicí.