Skončilo 23. mezinárodní setkání vedoucích poutních a modlitebních skupin v Medžugorji

06.03.2016 10:24
(www.medjugorje.hr)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         V pátek 4.března, bylo v Medžugorji mší svatou, kterou vedl medžugorský farář fra Marinko Šakota, zakončeno Dvacáté třetí mezinárodní setkání organizátorů poutí, vedoucích mírových center, modlitebních a charitativních skupin souvisejících s Medžugorjem, které se konalo na téma: 

„Buďte milosrdní jako je Otec váš milosrdný“ (Lk 6, 36). 

Fra Marinko, který byl i koordinátorem letošního semináře, řekl v kázání k čemu jsme všichni povoláni: 

„Bůh si přeje, abychom my přijali lásku a aby se ta láska přes nás šířila dále. Boží působení pokračuje přesemne. A my často zůstaneme u povrchností, někde na povrchu. Ne rosteme. A to co je Medžugorje, to k čemu nás Panna Maria volá, je růst. Panna Maria nás neopustila, při nás je, abychom pochopili, že máme růst“. 

Setkání, kterého se účastnilo kolem 290 účastníků z 25 zemí - Lotyšska, Ruska, Běloruska, Ukrajiny, Německa, Švýcarska, Rakouska, Maďarska, Chorvatska, Slovinska, Bosny a Hercegoviny, Polska, Francie, Španělska, Gvatemaly, Slovenska, Česka, Itálie, Litvy, Ruska, USA, Portugalska, Kanady, Anglie a Rumunska - spolu s členy Družstva vedoucích poutníků ve farnosti Medžugorje, se konalo od 29. února do 4. března, a program se skládal z přednášek, rozhovorů s přednášejícím, modlitby na Križevaci, Kopci zjevení a též účasti na večerním modlitebně-liturgickém programu v kostele sv. Jakova v Medžugorji. 

Podrobněji o programu:

2. března byla přednáška na téma „Buďte milosrdní jako je Otec váš milosrdný“.  Program i ten den začal klaněním Ježíšovi v Nejsvětější svátosti oltářní, které vedl koordinátor, medžugorský farář, fra Marinko Šakota. I když se podle programu očekávalo, že o Božím milosrdenství bude mít přednášku fra Marinko Šakota, ve skutečnosti přednášel fra Antonio Šakota, kaplan v Mostaru. Mluvil o hledání smyslu, o tom, jak by bylo třeba naplňovat tento rok milosrdenství:  „V tomto roce milosrdenství dovolme, aby Pán vyléčil naše pohledy, aby naše pohledy zářily čistotou, aby v našich pohledech nebyly předsudky a odsuzování“. Po fra Antoniovi přítomné oslovil i fra Tomislav Pervan a Christian Stelzer, který hovořil o plodech Medžugorje v Rakousku. 

Novinkou je, že se účastníci Setkání vedoucích skupin letos prvně po večerním modlitebním programu připojili i k pravidelnému středečnímu postnímu setkání medžugorských farníků, které tentokrát uspořádali farníci Vionice. 

Poprvé se tohoto Setkání zúčastnil i p. Filip Vicić,  z farnosti "Uznesenja Blažene Djevice Marije" v Novigradu na Dobri. „Jsem šťastný, že jsem v těchto dnech v Medžugorji. Do Medžugorje jsem přicházel již jako bohoslovec, od r. 1984. Jsem tu už asi po osmadvacáté. A stále mám znovu nové dojmy, nové osvěžení pro mne jako kněze. Podstatné je, že se lidé mění, obracejí, začínají být lepší. Vodil jsem řadu roků poutníky do Medžugorje. A za poslední tři roky jsme vystavěli dva poutní domovy, pro přijímání poutníků, kteří jsou na cestě do Medžugorje a všech našich mariánských svatyní. Přišel jsem sem, protože mne lidé, kteří byli u nás, pozvali, abych se zúčastnil tohoto setkání. Je cítit mezi lidmi dobrá nálada a síla, že si lidé přejí i nadále přicházet k Panně Marii, a také přivádět sem poutníky. Je to pro mne osvěžení, jako když jsem na duchovních cvičeních“, říkal pater Filip.