Mons. Aldo Cavalli a fra Zvonimir Pavičić ohlásili termín Mladifestu v roce 2023

18.10.2022 15:03

34. Festival mládeže se v Medžugorji bude konat od 26. do 30. července 2023., a téma Mladifestu, jako u všech mezinárodních duchovních obnov v Medžugorji v příštím roce bude citát z Matoušova evangelia ''Hle matka má a bratři moji!'' (Mt 12, 49). O změně data konání následujícícho Mladifestu pro Radiostanici Mir Medžugorje mluvil apoštolský vizitátor se zvláštní úlohou pro farnost Medžugorje, arcibiskup Aldo Cavalli a medžugorský farář, fra Zvonimir Pavičić.

''Všichni kdo mají přehled o Medžugorji a pravidelně přijíždějí do Medžugorje vědí, že Mladifest je vždy počátkem srpna, od 1. do 6. srpna. Přitom ale tohoto roku papež ohlásil Světový den mládeže v Lisabonu na dny 1. do 6. srpna, takže jsme my hned museli reagovat a posunout datum konání našeho Mladifestu, aby to nebylo ve stejnou dobu. Přirozeně, jestli papež zve všechny mladé světa na jedno místo, nemůžeme je my zvát k nám. Bude nám milé, když budou moci přijet do Medžugorje, a potom odjet na setkání s Papežem'', řekl fra Zvonimir Pavičić, a potvrdil, že nový termín Mladifestu bude od 26. do 30. července 2023.

''Mladifest bude dokonce zkrácen o jeden den. Zkrátili jsme ho, abychom my jako farnost mohli oslavit 25. července našeho patrona, slavnost svatého Jakuba, ale také  ukončíme program o den dříve, aby poutníci, kteří chtějí jet do Portugalska na setkání  s Papežem mohli přijet včas. Jiná duchovní cvičení organizovaná ve farnosti budou v obvyklých termínech. Jejich termíny se mění každým rokem'', řekl fra Zvonimir Pavičić.

Kromě Festivalu mládeže se ve farnosti organizuje i řada dalších duchovních obnov, například pro organizátory poutí, pro kněze, pro manželské páry, semináře půstu,  modlitby a ticha…

A mons. Cavalli vyprávěl:

Za tu dobu, kterou jsem prožil v Medžugorji mohu říci, že jsem viděl mnoho milosti. Je to místo ve kterém se nadpřirozeno setkává s přirozenem. Osoby, které sem přicházejí se zde setkávají s tímto ovzduším milosti. Vstupují do toho ovzduší milosti, aby se setkaly s Ježíšem, aby se setkaly s Pannou Marií, aby se modlily... To je místo milosti, které si Pán přál, místo modlitby, místo obrácení... Lidé, kteří sem přicházejí  se setkávají s milostí, modlí se, zpovídají, aby proměnili vlastní život k lepšímu.

Všechny ty iniciativy a modlitební setkání se postupně rozvíjely a mají jediný cíl: Spolupracovat s milostí, aby pomohly lidem, aby se modlili a obraceli a to skrze zpověď, za pomoci zpovědníků vysokých kvalit. To je jediný motiv pro všechny naše iniciativy a projekty – spolupracovat s milostí Boží.

Setkal jsem se skutečně s mnohými poutníky. Ze svých poutí mají užitek. Jsou spokojeni, protože tady nacházejí - to mi říkají všichni - mír, klid, setkávají se s Pánem a jsou v blízkosti Panny Marie. Nacházejí klid, radost a mír. To všichni v hloubi potřebujeme. Setkávají se s milostí Boží, která do nich vstupuje. Pán jejich problémy neřeší, ale dává sílu, schopnost, vytrvalost a inteligenci k řešení svých problémů. Pán jim dává odpuštění, obnovu života, dává jim naději, že mohou žít dobře. Oni vědí, že až se vrátí domů najdou úplně stejnou situaci jaká byla dříve, ale oni se změnili, proměnili se zevnitř. Proměnili svůj postoj a schopnost setkat se s Pánem a řešit vlastní problémy'', řekl arcibiskup Cavalli.

(přeloženo z medžugorje.hr)