Medžugorský farář přijal delegaci předních politických stran

03.02.2014 13:37

Druhého dne návštěvy HDZ Bosny a Hercegoviny a HDZ Chorvatské republiky v Medžugorji, delegace těchto dvou politických stran vedené svými předsedy Draganem Čovićem a Tomislavem Karamarkem, navštívily medžugorský farní úřad, kde se setkaly s farářem fra Marinkem Šakotou. Kromě těchto vážených delegací se schůzky účastnili Ivo Jerkić, starosta obce Čitluk, Marin Radišić, předseda obecní rady Čitluk a též Denis Lasić, předseda Vlády Hercegovinsko-neretvanského kraje.

Schůzka trvala přes půl hodiny. Farář, fra Marinko, hostům přednesl nejnovější informace související s Medžugorjem a vyjádřil naději na pozitivní postoj papeže Františka k Medžugorji, které by mohlo být prohlášeno místem modlitby a shromažďování poutníků

Fra Marinko hosty seznámil s prací kněží ve farnosti Medžugorje, sdělil, že velký počet poutníků z Chorvatska přichází do Medžugorje a také, že v uplynulém roce bylo podáno více než 1,7 milionů svatých přijímání. Zdůraznil doborou spolupráci s obcí Čitluk, a mluvil o potřebě formování policejní správy v Čitluku, což by zvýšilo úroveň bezpečnosti v samotném Medžugorji na vyšší stupeň než je nyní. Také připomněl skutečnost, že neexistuje žádné Turistické družstvo v Brotnju, a ani rozdělování financí z poplatků za pobyt, z nichž místní správní společenství, tedy obec, nemá žádný zisk.

Tomislav Karamarko ve svém projevu poděkoval fra Marinkovi za čas, který si pro ně vyhradil a prohlásil, že on se svými dětmi je častým hostem Medžugorje. Mluvil o tom, jak je pro jeho stranu důležité přežití Chorvatů, jak v Chorvatsku, tak i v Bosně a Hercegovině. Zdůraznil, že Chorvatsko má ústavní povinnost pečovat o Chorvaty v Bosně Hercegovině, a tudíž on a jeho strana udělají všechno proto, aby se postavení chorvatského národa zlepšilo tj., aby začali být rovnoprávní v plném rozsahu.

Dragan Čović také poděkoval fra Marinkovi za pohostinost,  potom se zaměřil na farářovy návrhy. Řekl, že formování policejní správy v Čitluku spadá pod Shromáždění a Vládu kraje, kde strana HDZ BiH má většinu, a tak, prohlásil, doufá, že to bude zrealizováno v dohledné době.

Přítomné oslovil i starosta obce Čitluk Ivo Jerkić, který je seznámil s aktivitami, které se konají na úrovni infrastruktury v oblasti Medžugorje a Bijakovići. Zejména hovořil o výstavbě nové dopravní spojky z Potpolja do Medžugorje, výstavbu tří kruhových objezdů ze kterých jeden je již dokončen. Připomenul, že letošního roku se provádí výstavba kanalizace v Medžugorji a že je již dokončená čistička odpadních vod v Potpolju.

 „Protože víme, že je náš rozpočet velmi omezený, a letošní by se měl pohybovat kolem 6,5 milionu Konvertibilních marek, a na výstavbu kanazice v Medžugorji a Bijakovići budou odděleny 2 miliony Marek, pak můžeme vidět o jaký řád hodnot se jedná – řekl starosta Jerkić.

Na závěr schůzky si hostitel i hosté vyměnili příležitostné dárky a potom se delegace zúčastnila mše svaté v kostele Sv. Jakova. Po skončení mše svaté se společně vydali na Kopec zjevení v Bijakovići.

(www.medjugorje-info.com)