Medžugorský farář byl prvně v Paragvaji na Kongresu Královny Míru

06.12.2023 21:37

Na konci listopadu byl medžugorský farář, fra Zvonimir Pavičić, poprvé v Latinské Americe. Svoji návštěvu zahájil v Asunciónu, hlavním městě Paragvaje, kde byl uvítán již na letišti typickou paragvajskou hudbou a tancem. Ve tváři mu bylo vidět překvapení i radost z náklonnosti přítomných.

Dopoledne se fra Zvonimir věnoval setkání s arcibiskupem metropolitou Asuncióna a primasem Paragvaje, mons. Adalbertem Martíneza Floresa. Přítomní byli i děkani 12 ti děkanátů Asuncióna, které sám kardinál sezval na toto setkání. Z nich doposud byli pouze dva na pouti v Medžugorji.

Paragvaj je katolická země. 80 procent obyvatelstva se hlásí k této víře. Biskupa Adalberta Martíneza Floresa vloni papež František jmenoval kardinálem. Tak se stal prvním kardinálem v historii Církve v Paragvaji.

Fra Zvonimir Pavičić k nim promluvil o papežovi Františkovi a oficiálním vztahu Církve k Medžugorji. Řekl, že v roce 2017 papež vyslal apoštolského vizitátora, mons. Henryka Hosera, který později zemřel a byl  zaměněn mons. Aldo Cavallim. Zdůraznil, že je velmi důležité vědět, že papež od roku 2019. dovoluje diecézím a farnostem organizovat poutě do Medžugorje, tak že mohou nyní již biskupové a kněží jezdit na poutě do Medžugorje zcela svobodně.

Pana arcibiskupa velmi zajímalo, co fra Zvonimir vyprávěl jak jemu tak i ostatním přítomným kněžím a položil mu ještě několik doplňujících otázek. Na závěr setkání jim fra Zvonimir  rozdělil dary, které pro tuto příležitost přivezl z Medžugorje.

Fra Zvonimir ze své cesty sdělil: První co jsem pochopil bylo, že je to velmi prostá země. Viděl jsem také, že je to země chudá, ale má v sobě zvláštní krásu. Jakmile jsme se ocitli na letišti, hned nás uvítali velmi milí lidé. Při průjezdu zemí jsme cítili, že je to země dobrých lidí a myslím, že ten pocit neztratíme. Fra Zvonimir vysvětlil, že hlavní důvod jeho návštěvy zde je účast na XII. Kongresu Královny Míru na kterém je vždy přítomen kněz patřící k Medžugorji.

''Když mluvíme o poselstvích Panny Marie, její hlavní poselství je výzva k obrácení. Protože, když se člověk obrátí, když se vrátí k Bohu, má mír v srdci. Tedy, když se Panna v Medžugorji představila jako Královna Míru, myslím, že je obrácení nejdůležitější poselství'', prohlásil fra Zvonimir, při setkání s biskupem Ignaciem Gogorzem na kterém byli i vedoucí a spolupracovníci Základny Medžugorského centra v Paragvaji mezi nimi i kněží.

Odpoledne byla ve farnosti Malého Ježíše slavena mše svatá, které předsedal mons. Ignacio Gogorza a fra Zvonimir kázal. Na závěr rozdal přítomným obrázky Panny Marie přivezené z Medžugorje.

Dalšího dne se již účastnil v La Colmenu XII. kongresu Marie Královny Míru v Paragvaji.

Na tomto Kongresu přivítal účastníky biskup Ignacio Gogorza a byl promítnut i dokumentární film o Medžugorji. Fra Zvonimir měl katechezi, a lid ho téměř nenechal mluvit. Stále ho přerušoval potleskem, po každé větě, kterou hned na počátku oslovoval zúčastněné.

Fra Zvonimir promluvil i o pěti kamenech, které nám Panna Maria zanechala a zdůraznil, že Ona přišla do Medžugorje pozvat nás, abychom si vybrali Boha. Tento den končil mší svatou po které následovalo klanění Ježíšovi v Nejsvětější svátosti oltářní provázené fra Zvonimirovými meditacemi a tento čtyřhodinový modlitební program všem připomínal medžugorský večerní modlitební program v kostele svatého Jakova.

Po zakončení XXII. Národního kongresu se konalo procesí se sochou Královny Míru dlouhé šest kilometrů. Fra Zvonimir na závěr prohlásil: ''Mír je symbol Božího požehnání'' a ''kdo má mír v srdci, bude ho moci i druhým dávat''.

Fra Zvonimir Pavičić po návštěvě Paragvaje odcestoval do Urugvaje, kde pobyl až do 1. prosince a za organizace Medžugorského centra se účastnil modliteb, mší svatých, katechezí a dále odcestoval do Bolívie. (FOTO) / medjugorje.hr /