Medžugorje oslavilo 34. výročí zjevení

30.06.2015 17:08

 (www.medjugorje.hr)

Medžugorje si ve čtvrtek, 25. června 2015, připomělo 34. výročí mariánských zjevení.

Podle údajů Informačního úřadu zde byli ten den poutníci ze všech kontinentů. Vedle množství poutníků z Chorvatska a BiH, byly větší, organizované skupiny z Itálie, Slovenska, Irska, USA, Německa, Rakouska, Maďarska, Francie, Anglie, Koreje, Slovinska, Ukrajiny, Číny, Polska, Portugalska, Brazílie, Česka, Mexika, Kanady, Libanonu a Vietnamu.

Během dne bylo slaveno 22 mší svatých. Množství pěších poutníků, převážně mladých, přicházelo do Medžugorje po celý den, a nejvíce v ranních hodinách. Mešní  slavnosti v chorvatském jazyce začínaly v 5, 6, 7, 8, 9, 11, a hlavní večerní modlitebně-liturgický program byl zahájen v 18 hodin modlitbou růžence a pokračoval mešní slavností v 19 hodin.

Slavnosti předsedal a kázal dr. fra Miljenko Šteko, provinciál Hercegovské františkánské provincie za koncelebraces 220 kněží.

Večerní mešní slavnost svým zpěvem provázel medžugorský farní sbor "Kraljice Mira" pod vedením s. Irene Azinović.

Na závěr mešní slavnosti, pozdravy a díkůvzdání za všechny milosti udělené v uplynulých 34 letech vyslovil fra Marinko Šakota, medžugorský farář.

 Modlitební program v přímém přenosu vysílala radiostanice "Mir Međugorje", a program přebíraly i mnohé další radiostanice. Po mši, program pokračoval celonočním klaněním Ježíšovi ve vystavené Nejsvětější svátosti oltářní.