Medžugorje má nového biskupa

11.07.2020 17:03

Svatý Otec František dnes (ve svátek svatého Benedikta) jmenoval  mons. Petra Paliće, dosavadního hrvarského biskupa a generálního tajemníka Chorvatské biskupské konference za biskupa mostarsko-duvanjského a apoštolského administrátora trebinsko-mrkanské diecéze.

Mons. Petar Palić se ohlásil televizi Laudato

 - ...První dojem je, že náš Bůh je Bůh překvapení. Papež František tím dnešním jmenováním  mons. Kutleši (za biskupa  Splitsko-makarské diecéze) a mne dementoval novinové titulky, zvláště těch dobrých znalců vnitřního církevního života. Rozhodně jsem vděčný papeži Františkovi a představeným Svatého Stolce za důvěru, kterou mi prokázali ...

- Po té zprávě,  kterou mi sdělil apoštolský nuncius Lingua, že papež František rozhodl, že mi svěří novou službu, jsem jako Blahoslavená Panna Maria, přemítal ve svém srdci co by to mělo znamenat. Snažil jsem se přijít na to proč právě já a proč právě tam. V hrvarské diecézi jsem teprve dva roky a dva měsíce. V tomto čase korony jsem během karantény zkoumal sám sebe co musím dělat lépe ve své službě a jak lépe určit priority. Se svými spolupracovníky, zde v biskupském ordinariátu ve Hvaru, jsme se odvážně dali do boje s úkoly administrace, ekonomických otázek, majetkoprávních a stavebních prací. Mapovali jsme si cestu, kterou je potřebné jít v zodpovědnosti a transparentnosti a spolupráci – vzpomíná mons. Palić.

Zdůraznil jak se při všech povinnostech, které měl v Záhřebu radoval z každé pastorační návštěvy ve farnostech a ze setkání s kněžími a věřícími na všech třech ostrovech hrvarské diecéze.

- Chtěl bych při této příležitosti poděkovat mons. Štambukovi a všem těm spolupracovníkům a věřícím se kterými jsem měl čest a příležitost spolupracovat. Za tento krátký, ale intenzivně ztrávený čas, jsem zažil krásné, ale i těžké chvíle v diecézi a s jejími lidmi. Vyzývám spolubratry kněze i věřící zde z hvarské diecéze, abychom i nadále šli vpřed s důvěrou v Pána, poslušní jeho Slova a věrně plníc poslání, které nám Kristus dává –  řekl mons. Palić, nový mostarsko-duvanjský biskup a apoštolský administrátor trebinjsko-mrkanské diecéze.

 Až do chvíle převzetí služby zůstává mons. Palić biskupem Hrvaru.