Mary's Meals (Mariina jídla) jsou plod Medžugorje

23.08.2017 14:14

Magnus MacFarlane-Barrow ze Skotska je zakladatel humanitárního sdružení „Mary's Meals“ Mariina jídla. 

Magnus podával svědectví na letošním Festivalu mladých, v dopoledním programu, v pátek, 4. srpna. Spolu s ním mluvil také mnohaletý přítel „Mary's Meals“  fra Petar Komljenović, volontérka Zrinka Skelin ze Záhřebu a Jimmy Belabre z Haiti, dřívější odběratel Mariiných jídel.

Magnus řekl: „Jak můžete vidět, tento překrásný plod Medžugorje i dále vzrůstá, a to překrásně. A možná i více než kdykoli dříve, právě tento rok se ocitáme ve veliké tísni. V Sirii, v městě Alepu sytíme mnoho dětí, které jsou traumatizované válečnými událostmi. V Jižním Súdanu spolupracujeme s místní Katolickou církví. Asi 6 milionů lidí v té části země musí čelit hladu. Přes 4 miliony lidí muselo opustit svoje domovy. Někdy rodiče přijdou do školy a přinášejí svoje děti, které jsou tak zesláblé, že už z vyhladovělosti nedokážou ani chodit. Ale mnohé děti, váleční sirotci, přicházejí samy, protože nemají nikoho, kdo by je doprovodil. Někdy v těch strašných situacích slyším jednotlivce, kteří říkají: „A kde je Bůh v tom všem...“.

Možná i vy někdy slyšíte takovou otázku. Možná i sami sobě položíme takovou otázku. A potom přijedu sem a vidím vás tady přítomné, vás mladé apoštoly lásky a vidím Boha. Vidím naše pomocníky v Jižním Sudánu. Každodenně riskují život, aby ty děti měly něco k snědku. Opravdu riskují život, i v nich vidím Boha. V těchto dnech jsem se setkal s mnohými z vás, kteří přinášíte různé oběti, ale současně pracujete s radostí v této misi. Vidím ve vás Království Boží o kterém slyšíme v těchto dnech v biblických čteních při mši svaté. 

V těchto dnech hodně uvažuji o dětech se kterými jsem se setkal v Etiopii. Chceme právě tam zahájit nový projekt „Mary's Meals“ – Mariiných jídel. Setkal jsem se tam s chlapcem, který každý den chodí tři hodiny od domu do školy a po vyučování opět tři hodiny ze školy domů. A během 14 hodin, které tráví doma nic nejí. A přesto, jak říká, dále chodí do školy, protože se jednoho dne chce stát lékařem. A všechny ostatní děti v té škole jsou ve stejné situaci. A během oběda jsem jednoho dne odešel na dvůr té školy. Všechny děti tam seděly beze slova. Nikdo z nich nejedl, nikdo si nehrál, protože nemají na to sílu, energii. 

A já jsem jim slíbil, že i tam zavedeme Mariina jídla. Já  bych vás rád všechny vyzval, abyste se modlili za ty děti a za všechny další děti po celém světě, které čekají na Mariina jídla. Možná bychom při přijetí Mariiny výzvy k půstu mohli myslet i na tyto děti. A doufám, že z vůle Boží, co nejdříve budeme moci přijít s Mariinými jídly. A i oni uvidí Boha a budou vědět, že je Bůh neopustil. Ale z celého srdce chci poděkovat každému jednotlivému člověku. Děkuji vám za každé malý skutek lásky a vyzývám vás všechny, abyste se připojili k této misii. Tak, aby ani jedno dítě na světě neprožilo den bez potravy. Alespoň se za to modlete, jestli můžete, protože bez modlitby by toto dílo vůbec neexistovalo. Velmi vám děkuji“, řekl Magnus v Medžugorji.(medjugorje.hr)