Jako dítě jsem s rodiči stále jezdil do Medžugorje

11.04.2014 17:43

(www.medjugorje.hr)

Fra Grgur Blažević, člen Chorvatské františkánské provincie sv. Cyrila a Metoděje se narodil roku 1978 v Záhřebu, kde byl 15. června minulého roku vysvěcen na kněze. Dnes je farním vikářem farnosti sv. Mikuláše biskupa v Čakovci. Jeho otec Grgo pravidelně koná poutě ke Královně Míru, a navíc je organizátor poutí už po desetiletí. Fra Grgur zdůrazňuje, jak Medžugorje formovalo jeho rodinu, tj. jeho  rodiče, kteří do ní vnášeli duch Medžugorje:

  „Potom co moji rodiče zažili zvláštní náklonnost k Medžugorji, začali doslova aplikovat všechna poselství Panny Marie a snažili se to přenášet na nás. Abych byl upřímný, my jsme to často nechápaly, ale byly jsme "děti světa", které nedokázaly pochopit, že nám rodiče přejí dobro, a že je podstatné žít křesťansky, tak, jak nás k tomu i dnes Panna Maria vede, abychom se modlili v rodině, abychom žili svátostným životem, abychom četli Bibli. Moji drazí rodiče nás každý večer zvali k modlitbě. Pro mne to tehdy bylo nudné a únavné. Nechápal jsem. Ale to, co rodiče dlouhé roky zasívali - modlitba v rodině - později přineslo plody." Prohlásil fra Grgur, který jako dítě často přijížděl s rodiči do Medžugorje. 

Vzpomíná na první pouť v roce 1984: „Byl jsem tehdy malý, ale vzpomínám si na všechno. Věděl jsem, že jdu na nějaké mimořádné místo, protože mi to maminka vyprávěla, a doufal jsem, že uvidím Pannu Marii. Spali jsme v kostele, v autobuse, všechno bylo jinak než dnes. Nebyl žádný luxus. Díky Bohu, že se dnes Medžugorje rozvinulo, že poutníci mají, kde spát, jíst a koupit si nějaký ten suvenir. To, co jsem si nejvíce zapamatoval, je veliká radost mé matky. Ale já dítě, jako dítě nerozuměl jsem ničemu, co se tam dělo, ale jen jsem se chtěl co nejdříve vrátit domů. Přesto, že jsme byli unavení, hladoví a vyčerpaní, moje matka byla stále šťastná a říkala mi, že všechno bude vpořádku. Později jsem se dozvěděl, že se tehdy v Medžugorji uzdravila”.

 Fra Grgur zdůrazňuje, že začal s láskou konat poutě do Medžugorje teprve po tom, co dostal své duchovní povolání, které jak prohlašuje, není přímo plodem mariánských zjevení v Medžugorji, ale rozhodně může říci, že na jeho povolání mělo Medžugorje vliv přes rodiče, kterým Panna Maria změnila život a přivedla je k Ježíšovi: „Prvořadě na mé povolání mělo vliv to, že v naší rodině byla modlitba, a věřím, že není divu, že se v takovém prostředí, bez ohledu na to, že nikdo z nás o tom ani nesnil, se zrodilo i moje povolání.”- Řekl mladý františkán.