Jak se vyjádřil papež o Medžugorji při návštěvě BiH?

11.06.2015 15:05

/Přeloženo z oficiálního webu farnosti Medžugorje : www.medjugorje.hr/

V průběhu letu letadlem ze Sarajeva do ˇRíma po skončení apoštolské návštěvy hlavního města Bosny a Hercegoviny, se papež František setkal v letadle s novináři na příležitostné tiskové konferenci, kterou vedl prezident Tiskového úřadu Svaté Stolice o. Federico Lombardi.

První otáza novinářů se vztahovala k úsudku Církve o fenomenu Medžugorje. 


Silvije Tomašević:

Dobrý večer, Svatosti. Sem přirozeně přijelo i mnoho Chorvatů, kteří se ptají jest-li Vaše Svatost přijede i do Chorvatska... Ale, když jsme již v Bosně a Hercegovině, je i veliký zájem o posudek  medžugorského fenomenu...


Papež František:

Na problém Medžugorje ustanovil papež Benedikt XVI. ve své době, komisi, které předsedal kardinál Camillo Ruini; byli tam i druzí kardinálové, theologové a odborníci. Provedli zkoumání a kardinál Ruini přišel ke mně a předal mi studii, po tolika letech - nevím, snad 3-4 letech, více méně tak. Vykonali velikou práci, velikou práci. Kardinál Müller [prezident Sboru pro nauku víry] mi řekl, že svolá “feria quarta” [schůzku na to téma] v této době; domnívám se, že se bude konat poslední středu v měsíci. Ale nejsem si jist...[Poznámka o. Lombardija: tedy se schůzka na toto téma ještě neuskutečnila]. Jsme blízko vynesení rohodnutí. Potom se zveřejní. Zatím budou vydány jen nějaké směrnice biskupům, ale podle směrnic, které budou vyneseny. Děkuji!