Herny jsou úpíři našich rodin

05.02.2014 15:38

V těchto dnech se v prostorách františkánského kláštera v Záhřebu konala tribuna o současných závislostech, kterou vedl fra Svetozar Kraljević.

Přednášející v hodinové přednášce mluvil o současných závislostech na základě svých mnohaletých pastoračních zkušeností. Prohlásil, že je stále více mladých lidí závislých na hazardních hrách a že je to nová společenská a pastorační výzva, neboť je vědecky dokázáno, že se zde jedná o zcela jiný druh vzrušení při kterém chemie v mozku má rozhodující vliv.

Co je proti těm mladým, to je ulice, a té vášni je těžké se vzepřít, řekl fra Svetozar: „Na každém kroku jsou herny a to jsou úpíři našich rodin. Podle jeho slov, ti, převážně mladí lidé, mohou těžko sami proti tomu zlu bojovat, k tomu jsou potřebné komunity, které svým způobem učí člověka znovu žít.

V jedné takové komunitě v Medžugorji působil i fra Svetozar. Mladí tam zůstávají podle potřeby. Někteří se vzpamatují a osvobodí již po několika měsících, někteří na to potřebují roky, a někteří zůstávají celý život, protože nejsou schopní odpovědět na provokace ulice.

Fra Svetozar mluvil o povzbuzujících příkladech mladíků, kteří se plně osvobodili od svých zlozvyků a po odchodu z komunity založili rodiny. Zvláště se mu do vzpomínek vryl jeden mladík z Vojvodiny, který po odchodu z komunity nastoupil na theologii a stal se pravoslavným knězem.

Přednášející zvláště pochválil práci klubů vyléčených alkoholiků, které mají velmi důležitou úlohu po odchodu z komunity, zvláště, když se i další členové rodin zapojí do programu podpory. (www.medjugorje-info.cz)