Fra Mario Knezović / My křesťané máme prvořadě přebírat zodpovědnost za tento svět

04.12.2023 22:02

Homilie z medžugorského kostela 1. prosince 2023

Drazí bratři a sestry, četli jsme v evangeliu, že se k Ježíšovi shromáždilo velké množství. Ty obrazy jsou nám blízké a známé. A tehdy nám Ježíš říká, jak nám přináší evangelista Lukáš, toto pokolení je zvrácené. V čem jsme se to dnes my snad stali zvrácenými. Proč Ježíš mluví o zvráceném pokolení? Naše srdce, drazí bratři a sestry, ztučnělo a ztvrdlo. Vzdálilo se srdce od Pána a je stále méně schopné číst Boží znamení času. Kvůli hříchu, který se v nás usídlil se nám popletly jazyky, svoje svědomí – hlas Boží v nás – jsme v různých situacích kompromitovali a dali do dražby a tak nastal chaos jako plod Zlého. V tomto mešním čtení z proroka Daniela jsme slyšeli opravdu závažná, tvrdá slova: Čtyři zvířata… Ve viděních Daniel přináší něco podobného jako Kniha svatého Jana, kde je ohlašováno to co je pro nás strašné ne proto, aby nás to zastrašovalo - protože Bůh nikdy nestraší – ale aby to naše duše vedlo k vážnosti, probudilo naše srdce a naše svědomí, aby znovu ustanovilo jako hlavní měřítko našeho života. Ty šelmy, říká prorok, vstupují do života člověka a lidstva a požírají je. A na to navazuje evangelium, které k nám mluví o situaci člověka a času. A víte, jak se Ježíš podivoval: Jak je to možné, člověče, jak je možné, že nečteš znamení času. V jaké době to žije tvoje duše, a v jakém ovzduší ty pobýváš. Známe ty obyčejné věci, kdy fíkovník pučí. Tyhle obyčejné věci, které jsou dány Bohem, jako by nám přestaly být známé. Ztrácíme je ze svého srdce a svého obzoru. Proto s vámi, drazí bratři a sestry, chci s vámi uvažovat o tom, co to máme udělat, abychom opravdu poznali sebe a dobu ve které žijeme.

Nějak vidíme, že jsme už unavení, že nemáme sílu snít a uskutečňovat Boží plány. Nějak mi tady doléhá na srdce to co blahé paměti zesnulý papež Benedikt VI. řekl, že Církev je jako stařena, která už není pružná a nemůže už uskutečňovat ideály, které jsou před ní stavěny. Co my máme dělat? Začít působit. My jsme, bratři a sestry, jako křesťané pozváni spíše než všichni ostatní, přebírat zodpovědnost za tento svět. Bůh křesťanu svěřil tuto zemi: podřiď si ji, osídli ji a potom abychom tuto zemi evangelizovali a přinášeli na tuto zemi slovo Pravdy a Lásky a to je Bůh. V tom nám může trochu pomoci obraz o způsobu myšlení jednoho zbožného člověka, zdůrazňuji – zbožného člověka – který viděl hladovějící, trpící děti, které zůstaly bez rodičů. Byly to velmi zdrcující scény. Může naše srdce dnes zůstat chladné, když vidíme utrpení dětí v mnohých zemích světa!? Ne jen Palestiny a Izraele, ale i jinde. I on se ustrnul nad bolestí dětí. A začal se ten zbožný člověk modlit: Bože můj, proč něco neuděláš? Pak jel autem domů a díval se na zprávy z toho dne a viděl další utrpení, bolesti, neštěstí lidí… a opět vzdychá zbožný člověk: Ach, Bože můj, proč jen něco neuděláš? A potom, když stihla televize a všechno ostatní, uslyšel hlas ve svém srdci: Člověče, já jsem už udělal – říkal Bůh – už jsem dost udělal. Stvořil jsem Tebe, abys začal jednat.

Drazí bratři a sestry, nemyjme si ruce jako Pilát, před zodpovědností za tento svět. My jsme zodpovědní. My jsme Ježíšovi! Proto musíme začít uvažovat o měnění svých životních priorit. Jako jedna nádherná žena z Austrálie Bron Whor, která deset roků úspěšně působila v bance, získala mnoho peněz. Ona toho všeho zanechala a věnovala se paliativní medicíně,  umírajícím nemocným. K tomu si můžeme připomenout scény ze známého filmu Stejná přání. Dvě hlavní osoby – miliardář a chudý člověk. Přitom se setkali oba dva v nemocnici se stejnou diagnozou, rakovinový nádor a píší seznam svých přání. Moji drazí lidé, téměř stejný seznam přání byl u toho obyčejného, skromného člověka, jako u toho miliardáře. Porovnali ty papíry a viděli, že jsou všechna přání duchovní povahy. Že nikde už není touha po ziskuchtivosti a materializmu. Veškerý kariérizmus odumřel a všechna přání byla duchovní.

Proto nám svatý Pavel v Listu Filipským vzkazuje: Moji milovaní, se strachem a chvěním pracujte na své spáse. Vnímáte to dobře? Se strachem a chvěním pracujte na své spáse. Dnes je nám vnucován jeden ideologický kruh, který prosazuje ideu, že křesťané musí ustoupit od toho monopolu, ano monopolu říkají, že Ježíš Kristus je jediný Spasitel! Papež František nedávno ve svém projevu takové lidi napadl, když mluvil o svobodných zednářích. Řekl, že svobodné zednářství je neslučitelné s tím, že o sobě prohlašuješ, že jsi křesťan, katolík, věřící. A právě z těchto kruhů, zednářských loží, se šíří idea, že by měl být zaveden relativizmu ve kterém je prohlašováno, že Ježíš Kristus není jediný Spasitel, ale že zachraňovat může i něco jiného. Takové bludy, takové podvody musíme jednoznačně odmítnout. Proto sv. Pavel pokračuje: Bez váhání buďte nevinní, čistí. A pokračuje: Buďte děti nezkažené vedle rodu zvráceného, vychytralého! Takový svět nás obklopuje!

Svatý Bernard, překrásný světec, jestli někde narazíte na jeho spisy, přečtěte si – říká: nikdo ať se nemazlí se zvrácenostmi a ať se nepřetvařuje, že nevidí hřích! Ať nikdo neříká – což jsem já hlídač bratra svého!?

Drazí přátelé, nám je odevzdáno dědictví strážců víry. Nám je předán úkol střežit ucelenou nauku Katolické církve. A chcete-li i zde v Medžugorji, my jsme také svým způsobem strážci s pokorou strážci dění zde. Panna Maria sem přivádí lidi a Bůh se jich svojí milostí dotýká. Nemůžeme od toho dávat ruce pryč a říkat: Nejsme zodpovědní. Jsme, protože nás Panna Maria k tomu vyzvala. V jednom poselství z 24. května 1984. roku Panna Maria vzkazuje: Prosím vás nedopusťte, aby moje srdce plakalo krvavými slzami pro duše, které se ztrácejí v hříchu! Proto, drahé děti, modlete se, modlete se, modlete se! A potom ve stejném roce Panna Maria dodává v poselství z června: modlete se o ducha pravdy! Zvláště vy ve farnosti! A já bych dnes řekl, že ta farnost Panny Marie není jenom ta administrativní. Medžugorská farnost dnes je téměř celý svět. Proto je tady s námi a mezi námi papežský vizitátor, náš nádherný arcibiskup. Jsme farnost celého světa. A díky Církvi za tu péči! Za to jsme zodpovědní. Zvláště vy z farnosti se modlete o ducha pravdy, abyste mohli předávat poselství tak jak jsou. Proto budu prosit Ducha Svatého, aby mi pomohl vyslovit následující v lásce a pravdě, co mám na srdci a co je na srdci mnohým, ale ne jako když nedostáváme příležitost to vyslovit a nebo kvůli nějakým kompromisům o tom mlčíme. Duchu Boží pravdy otevři moje srdce a srdce těch, kteří mají toto v lásce pochopit: Medžugorje jako místo na které všichni přijíždějí s upřímnými úmysly a jsou zde přijati skutečně s otevřeným srdcem. Tady v Medžugorji, ti kteří přicházejí se záměry modlitby a upřímnosti následování Ježíše Krista nejsou otázky jaké jsi národnosti, jaké barvy kůže. Důležité je, že přicházíš s upřímnými úmysly a že přijímáš to co Panna Maria přináší a odevzdává Ježíšovi. Ale jsme svědky procesů v Evropě, které nejsou tak upřímné a je třeba o nich promluvit.

Bibli, drazí přátelé, potřebujeme chápat a vykládat uceleně. Když mluvíme o procesech přestěhovávání obyvatelstva, o globalizaci světa, pak se převážně, když se svaluje vina a zodpovědnost na Církev cituje pouze Žalm 146., že máme přijímat a chránit přistěhovalce atd. A proč se nepromluví o celém evangeliu, jak Ježíš vysílal nás a svoje učedníky?  Jděte do celého světa, ale nejdříve řekněte: mír tomuto domu. Přinášejte mír, kamkoli přicházíte – říká Ježíš svým apoštolům. Říká jim: Jezte ze stolu co se vám dá a jestli vás nepřijmou, nebuďte násilní, ale střeste prach s nohou a jděte dál. I to je, bratři a sestry, pravda, kterou je zapotřebí vyslovovat v úplnosti. Jsme povinni, bratři a sestry, nabídnout, aby se jedlo z našeho stolu, v lásce, ale stejně tak, ti kteří přicházejí jsou povinni, ctít naše zvyky, naši kulturu, tradici a křesťanské kořeny Evropy. Vše se přitom chce násilně vykořenit ve jménu falešné lásky, falešného soucitu, falešné tolerance a falešného globalizmu. Zapomněli jsme snad, že jsme i takové lidi povinni vyzvat k obrácení? Protože Ježíš říká: Za každou cenu si přeji, aby všichni byli spaseni. A my ve jménu nějaké falešné tolerance zůstáváme němí při hlásání Ježíše Krista. S bolestí mě včera jeden podnikatel z této oblasti volal a stěžuje si na bolestnou skutečnost, že někteří sem chtějí přivádět pracovníky, kteří nebudou přijímat naši kulturu a nebudou jíst ze stolu to co nabízí Pán. Ptám se, jak chceme být svědky Panny Marie a k tomu jsme od Panny Marie pozváni, celá farnost, jestli nám v našich penzionech, hotelích, obchodech, továrnách a jinde, začnou pracovat ti, kteří nepodávají svědectví o Ježíšovi a Panně Marii a nectí naši víru, kulturu a tradici. Na to máme právo se ptát v lásce a pravdě. Jestli se při přijímání do zaměstnání ptáme na různé jednotlivosti o odbornosti a kompetencích, je snad zakázáno žádat od zaměstnance zde v naší Hercegovině, v naší vlasti mít ty, kteří budou opravdu šiřiteli lásky a dobroty a ne nepokoje. To je pro nás povinnost, drazí moji přátelé. K tomu nás volá Panna Maria, abychom nosili tento kříž a byli svědky. Materializmus, který nemá morálku a který není vnořen do spirituality, končí v rozvratném chaosu a přináší zkázu rodu a generace. Proto jménem Boha lásky, ve jménu poselství Panny Marie, která svolává Ducha Pravdy, s poděkováním vám, drazí podnikatelé, biznismeni, uznávám, že jste toho mnoho dobrého vykonali, ale zapřísahám vás a volám, mějte trpělivost podnikatelé a dejte šanci člověku z této zmučené země, dejte jim větší příjmy a ctěte práva dělníka, protože to je přání Boží a cesta spravedlnosti. Jsme povinni tuto rajskou zahradu uchránit před podvody Zlého. V tom nás bude Panna Maria podporovat, protože v poselství z 1985. roku říká: Vy farníci máte těžký kříž, ale nebojte se ho nosit. Je tu můj Syn, který vám pomůže.   

A já bych skončil pohádkou o čokoládě:

V jednom díle nazvaném Cesta k lásce, vypráví Vincenc Pell o experimentu s dětmi. Děti dokončily nějaký úkol. A on jim řekl: děti, všechny dostanete hned čokoládu, ale kdo bude trpělivý a počká dvě hodiny, dostane dvě čokolády. Kdo bude ještě trpělivější a počká tři hodiny, dostane tři čokolády. Později bylo dokázáno, že ti, kteří byli trpěliví, uměli čekat, nespěchali na nějaké sousto, byli schopnější a produchovnělejší v životě.

Nám je všechno jasné, moji bratři a sestry, čteme znamení času, utíkejme před rychlým požitkem a chraňme se podvodů a klamů, které se nám nabízejí pod šminkou toho co není Boží, co není Ježíš Kristus. Amen.