Divadelní představení o díle fra Didaka v Medžugorji

29.01.2018 17:01

 

Při příležitosti 100. výročí událostí při kterých fra Didak Buntić odvedl hladové děti z Hercegoviny do Slavonie bratrstvo františkánských terciářů a členů františkánské mládeže ze Širokog Brijegu, připravilo přestavení o fra Didakově životě a o tom co se tehdy, v roce 1917, dělo. Představení, které ukazuje malý úsek fra Didakova života napsala prof. Mirela Lovrić.

Představení bylo provedeno 28.ledna 2018 ve dvoraně Jana Pavla II. v Medžugorji. 

Fra Didak Buntić většinu svého produktivního věku prožil v Širokém Brijegu a zavázal si tak obyvatele Širokého Brijegu, aby si ho připomínali a nezapomínali na jeho myšlenky a díla. Ve víru První světové války, jeden mladý, odvážný františkán obcházel města, úřady vysokých hodnostářů, dokonce i samotného císaře - hledajíc pomoc pro hercegovské chudáky, pro venkovany, kterým i nebývalé sucho ztěžovalo život v těch letech války za cizího krále a cizí stát. 

Františkánský sekulární řád a Frama, představením "Fra Didak - Sebet nas i naše dice" chtěli prokázat úctu a vděčnost tomuto velikánu. Námahu členů Františkánského sekulárního řádu, členů Františkánské mládeže a dětí ze Širokého Brijegu po představení pochválil fra Marinko Šakota. Medžugorský farář, chválil námahu všech zapojených do provedení představení a prohlásil, že je prozkoumávání fra Didakova díla nejlepší způsob jak se seznámit s tímto velikánem a že doufá, že se takováto představení z fra Didakova života budou opakovat. /medjugorje.hr/ (obr.)