Chorvatská prezidentka si vyžádala požehnání prostor prezidentské kanceláře od bývalého medžugorského faráře

21.02.2015 11:57

"Přála jsem si, aby tento dům byl požehnán."


Chorvatský lid si zvolil novou prezidentku. Stala se jí Colinda Grabar-Kitarović, oslňující manželka, matka dvou dětí. V neděli, 15. března 2015, byla tato žena, která je dobře známá mezi světovými politiky, zejména v souvislosti s NATO, uvedena do funkce prezidentky Chorvatské republiky. 

Na závěr slavnostního slibu, který skládala s rukou položenou na Bibli, prohlásila: "K tomu mi pomáhej Bůh." Ve vstupech komentátorů chorvatské televize, která prezidentku sledovala na každém kroku jejího příchodu na záhřebské Náměstí svatého Marka, se diváci kromě jiného dozvěděli i tuto informaci: Dnešního rána paní prezidentka opustila rodinný dům již v 8 hodin ráno, aby se před slavnostní inaugurací zúčastnila mše svaté.

Ve svém inauguračním projevu prohlásila, že bude prezidentkou všech bez jakýchkoli rozdílů. Mluvila o hluboké bídě svého lidu. Že neočekávala, že tolik Chorvatů bude chodit vybírat kontejnery, a že ona sama dává jídlo v hygienických sáčcích ke kontejnerům... Projevila naději, že se chorvatský národ vrátí k blahobytu. "Věřím v tebe, můj chorvatský národe!"

V uplynulém týdnu se ujala své funkce. Přála si, aby její úřad byl požehnán. O činnosti paní prezidentky podrobně informuje chorvatská televize a tak kromě jiného uvedla také záběry z chvíle žehnání. Na fotografii vidíte fra Jozo Zovka, který byl vyvolen, aby splnil přání paní prezidentky.  

Fra Jozo Zovko je onen františkánský kněz, který byl farářem v Medžugorji, když začala zjevení. Kvůli medžugorským zjevením byl za komunistického režimu odsouzen k třem rokům odnětí svobody v bývalé Jugoslávii.