Biskup Vlado Košić: Je krásné být v Medžugorji.

28.08.2019 18:33

 

V neděli 4. srpna, během 30. Festivalu mládeže v Medžugorji, předsedal mši svaté v 11 hodin v přeplněném kostele sv. Jakova sisačský biskup (Bosna a Hercegovina),  mons. Vlado Košić, který řekl, že má pocit bratrské sounáležitosti se všemi poutníky, kteří přijeli z 80 zemí světa.

-Večer jsem se po klanění prošel kolem svatyně, mladí zpívali a tančili na několika místech. Bylo cítit nějakou zvláštní radost. Toto setkání v Medžugorji na rozdíl od ostatních setkání mladých, má ještě jednu charakteristiku, a to je tichá a skrytá přítomnost  Blahoslavené Panny Marie. Ta tu není skoro ani připomínána, nebo spíše je málo připomínána, protože je všechno zaměřeno na Ježíše, našeho Pána. Mariinou úlohou je, aby nás vedla k Ježíšovi. Ona se pak ráda ztratí a přesto, že je tady, stane se neviditelnou. Protože jejím štěstím je, že my jsme našli Ježíše, řekl mons. Košić.

-Je krásné být v Medžugorji. Musíme být trpěliví. Církev pomalu některé věci uvádí na jejich místo. Skoro 40 roků potřebovala církev, aby některé věci dovedla do konce, ale tak to je.

 Čtyřicet roků chodili i Židé po poušti a teprve potom vešli do Zaslíbené země, a ne hned, když zažili svobodu. Tak uvažuji i o naší vlasti. Když říkám vlast, pak myslím i jak na Chorvatsko tak i na Bosnu a Hercegovinu. Uplynulo již 24 roků co vyšla z války. Dnes si připomínáme počátek ofenzivy Oluje, zítra osvobození Kninu a Den vítězství. Budeme potřebovat ještě 16 roků, aby naše vlast došla na svoje místo.

Je krásné být tady, kde se můžeme cítit jako doma, kde se můžeme beze strachu modlit růženec cestou... Vidím, že se na cestě lidé chovají, jako když je celé místo jedním kostelem. Kdyby tak celé Chorvatsko a Bosna a Hercegovina byly v jedné takové svobodě víry, byli bychom zcela svobodní, věděli bychom co je náš základ a co budoucnost, prohlásil mons. Košić.

Z jeho diecéze do Medžugorje na Mladifest přijelo 300 mladých v doprovodu 7 kněží. V jeho Sisacké diecézi se letos organizuje poprvé Mladifest podle vzoru medžugorského.

Večerní mši svatou této neděli během Mladifestu vedl  hornobosenský arcibiskup, kardinál Vinko Puljić.