Aktuálně z Medžugorje o plánech a možnostech

05.07.2020 22:30

Při příležitosti 39. výročí mariánských zjevení, medžugorský farář, fra Marinko Šakota, v rozhovoru pro Večernji list BiH zveřejnil i některé novinky, které se týkají letošního modlitebního programu farnosti, který pandemie koronavirusu téměř úplně změnila, ale uvádíme i některé další novinky. Proto vám přinášíme překlad těchto informací:

Vliv pandemie na příjezd poutníků

Pandemie způsobená šířením koronavirusu zpřevracela plány v celém světě. V Medžugorji jsme pokračovali v modlitebním programu, ale ustoupilo se od některých plánovaných seminářů jako jsou semináře Půstu, modlitby a ticha v Domus Pacis a duchovní obnova pro organizátory poutí, lékaře a zdravotní personál, pouť osob s invaliditou...

 

a  co je NEJAKTUÁLNĚJŠÍ  -  Zrušena je též duchovní obnova pro kněze ( doplněno překladatelkou ), která měla být zahájena právě v těchto dnech. V neděli 5.7. pan farář, fra Marinko, oznámil, že na přání některých farníků, se místo mezinárodní duchovní obnovy pro kněze bude konat týden modliteb za kněze. (Vloni jich bylo asi 350). Farníci se budou chodit modlit růženec v 5 hodin ráno na Podbrdo a kdo chce se může k modlitbám připojit. Kromě toho budou virtuálně vysílány přednášky pro kněze před večerním modlitebním programem ve dnech 9., 10. a 11.7. Přednášky připraví známí místní františkáni fra Marinko Šakota, fra Ljubo Kurtović a fra Stanko Čošić. A také půst ve středu a v pátek budeme držet za kněze.

BUDE SE LETOS KONAT MLADIFEST?

Co se týče organizační části, my jsme na Mladifest připraveni, ale jestli se bude organizovat a jakým způsobem, to ještě nevíme. Jestli se otevřou hranice, je možné, aby poutníci přijeli, a jestli ne, pak se přizpůsobíme situaci a uděláme co bude možné.

KDY MŮŽEME OČEKÁVAT POUTNÍKY?

My neočekáváme. My jsme ochotní poutníky přijmout, ale jestli přijdou a kdy začnou přijíždět, to nezávisí na nás. Poutníci z celého světa se každodenně ptají, kdy se otevřou hranice, protože celým srdcem chtějí přijet do Medžugorje. Stále opakují jak jim Medžugorje chybí. Ale, zajímavost a velikost Medžugorje je v tom, že poutníci žijí poselství Panny Marie tam, kde žijí a tím způsobem jsou spojeni s Medžugorjem. V tom smyslu Medžugorje žije v poutnících po celém světě.

Na tento rok připadá 20. výročí SMRTI FRA SLAVKA BARBARIĆE. Jak si je připomeneme?

Plánovali jsme uspořádat mezinárodní sympozium při příležitosti 20. výročí chvíle, kdy se náš fra Slavko Barbarić “zrodil do Nebe”, jak řekla Panna Maria. Ale odložíme to sympozium na rok 2021, abychom mohli všechno kvalitně připravit.

Kdy se apoštolský vizitátor se zvláštní úlohou pro farnost Medžugorje, arcibiskup  HENRYK  HOSER, vrátí do Medžugorje? Mluvíte s ním pravidelně?

Jsme ve stálém kontaktu s naším drahým arcibiskupem Henrykem Hoserem, který je momentálně v Polsku. On by už byl v Medžugorji, ale vzhledem k pandemii koronaviru mu to nebylo umožněno. My doufáme, že se do Medžugorje brzy vrátí!