Vánoční blahopřání apoštolského vizitátora mons. Aldo Cavalli

26.12.2023 15:54

 

I letos, díky Bohu, slavíme události Vánoc. Ježíška, který působí, že žijeme a uvažujeme nad Bohem, který sebe učinil jedním z nás. Slovo se stalo jedním z nás, znamená: Bůh se stal jedním z nás. 

Mnozí se křesťané po staletí ptali: proč se Bůh stal jedním z nás, proč se Bůh stal pravým člověkem, proč se Bůh stal pravým člověkem v Ježíši z Nazareta, proč? Odpověď na tuto hlubokou otázku musíme hledat v tom co nám říká Bůh sám. On nám jako odpovědi na tuto otázku uvádí dva hluboké důvody. 

Proč se tedy Bůh stal jedním z nás? A Bůh odpovídá: z lásky, z lásky, z lásky!

Bůh, jak praví Zjevení, tolik miloval nás, muže a ženy tohoto světa, že si přál přijít mezi nás, stát se jedním z nás a zjevit, kdo je: Já Bůh, Já jsem láska. Zjevení nám poukazuje na ještě jednu hlubokou, hlubokou odpověď. Říká: 

Hleďte, vy na tomto světě máte mnoho dobrých věcí a mnoho omezení, činíte mnoho dobrého a mnoho hříchů. Víte co já udělám? Pošlu svého Syna, aby na sebe vzal všechny vaše hříchy, všechny hříchy světa, všechny. A ať jde na kříž a je na kříži z lásky k vám. A v dávání celého sebe je králem pozemského života. A když zemřel, učinil, že všechny vaše hříchy zemřou v Něm. Ospravedlnil vás. Bůh sebe učinil jedním z nás, aby nás ospravedlnil, učinil nás ospravedlněnými sám před sebou ve svém Synu. 

Velmi hluboká otázka, kterou kladli mnozí křesťané je - proč se Slovo stalo tělem? A to znamená: proč se Bůh stal jedním z nás? On učinil sebe jedním z nás protože nás miluje. Miluje nás věčnou láskou. Stal se jedním z nás, aby vzal na sebe moje hříchy, tvoje hříchy, hříchy světa a zničil je, abychom znovu žili  ospravedlněni, spravedliví před Ním.

Šťastné Vánoce všem! A ať Bůh, který je láska, nás má i nadále hluboce rád a ospravedlňuje nás.

Šťastné Vánoce!

Mons. Aldo Cavalli

(přeloženo z medjugorje.hr - italský arcibiskup se již naučil vyjadřovat myšlenky v chorvatštině)