Úspěšný podnikatel se díky Medžugorji rozhodl darovat všechno chudým a stát se knězem

07.02.2024 22:13

Scottu-Vincentu Borbovi, americkému milionářovi, obyvateli Beverly Hills, do 40 roků nebylo nijak mimořádného, aby přijal telefonické pozvání Paris Hiltonové na zábavu do jejího domu, kde měl všechno na dosah ruky. Po několika letech chce mít nadále všechno …, jenom ta jeho představa toho všeho se změnila. To už nejsou peníze, zábava a drahé automobily. Je to kousek chleba, hostie, který se promění v samotného Boha.

--------

Stačí jen krátce hledat pomocí Google, abyste viděli kam až Borba mohl profesně dojít. Jeho původ je však velmi daleko od luxusního a lehkomyslného života jaký kdysi vedl. Vychován byl v katolické rodině a zasvěcen zvláště Panně Marii z Fatimy, dokonce jako dítě i uvažoval o kněžství. Vypráví: "Při mši mi matka řekla, abych se díval na oltář a ptala se mne, chci-li být tím člověkem v tom nádherném šatu. Ať byl kněz kdokoli, jeho ornát se třpytil a já věděl, že Bůh vkládá do mého srdce touhu stát se knězem". Vzpomíná, že Panna Maria byla vždy přítomná v jeho životě a že se před tím než dosáhl slávu a úspěch - kterým je známý - k Panně Marii modlil a žádal jí, aby ho po celý život držela na vysoké životní úrovni.

Borba se v touze po úspěchu přestěhoval do Los Angeles a svou náboženskou praxi zanedbal, ale občas se snažil obnovit svůj vztah s Bohem. Už cestou tam využil příležitost. "Bůh mi dal tu milost, že jsem vypnul rádio, stáhl okénko a prosil jsem Ho: Otče, prosím Tě, pomoz mi, aby se mi podařilo uskutečnit mé sny. A jestli je uskutečním, dám Ti svůj život a budu Ti sloužit”, slíbil tehdy mladý Borba.

V roce 2004 založil v Kalifornii podnik na výrobu kosmetiky a líčidel Elf Cosmetics, jehož výrobky byly vyhledávány miliony žen střední společenské třídy ve světě. Kvalita byla dobrá, a stíny, řasenky a pleťové krémy této značky nestály více než 15 Euro. Na vrcholu tohoto svého podnikání začal být Borba zodpovědný i za kozmetiku, jejíž cena přesahuje i několik tisíc Euro. Herečka Mila Kunis je jen jedním příkladem toho. V roce 2011 při příležitosti udělení Zlatých globusů jí Borba daroval ze svých hvězdných tretmanů na tvář vyrobených z diamantů a rubínů, jehož cena se pohybuje kolem 7000 Dolarů. Jeho podnik měl takové zisky, že  platili sedm milionů dolarů za 30 sekundový reklamní spot na Foxu. Borbovi nebylo ještě ani 30 roků, když už vedl i úspěšné marketingové kampaně na některé z nejvýznamnějších kozmetických výrobků na trhu, znáte –li některou ze značek Neutrogen, Sebastian, Joico, Murad a Hard Candy. Byl tak zapálený pro kozmetiku, že dokonce psal knihy na tuto tématiku. V té době byl již bohatší a slavnější než si dříve dokázal představit. Ve  38 letech chodil s herečkou Demi Moore, jezdil špičkovým automobilem Aston Martin, měl kanceláře na Beverly Hillsu a dům na pláži, prakticky hned vedle herečky a zpěvačky Paris Hilton, která ho často zvala na zábavy do své vily. Ale jak jeho sláva a bohatství rostlo, sdělil nedávnno pro Aleteiu, rostlo v něm také přesvědčení, že se cítí hluboce uboze. 

Mezitím - dosvědčuje - celé to období jeho slávy, se jeho skromná rodina modlila za jeho obrácení. – "Byl jsem sám na zábavě a cítil jsem se velmi nešťastný. Jako by ve mně byla nějaká prázdnota. Byl jsem velmi unavený… V jednu chvíli jsem se podíval do nebe a pomodlil jsem se: Jestli ve svém životě nedělám nic jiného než že se snažím bavit tak nevěřím, že je to život jaký jsi si pro mne přál Ty, můj Bože! Ale mohu to změnit jedině jestli mi Ty pomůžeš."

Zřekl se všeho díky Medžugorji

Téměř hned si uvědomil, že jeho způsob života v sobě skrývá realitu hříchu i pekla, ale i Boží moc ho zachránit. Zažil osvětlení svědomí. Modlil se: “Pomoz mi… Už nechci takhle dál!” Bůh jeho upřímnou modlitbu o pomoc vyslyšel. “Dal  mi dar obrácení. To byla milost Boha, který mne nikdy neopustil”, přiznává s vděčností. Rozhodnutý přehodnotit svůj způsob života se pan Vincent Borba sbalil, opustil svou vilu a přestěhoval se do hotelu. “Nechtěl jsem dál žít ve svém domě. Všechno tam mi připomínalo hříchy. Řekl jsem Bohu jak je mi líto, že jsem Ho tolik urážel ”, vzpomíná. Dalším jeho krokem bylo opustit Los Angeles a pomalu se zbavovat bohatství. 

“V té době mě Bůh vyzval, abych se vzdal všeho. Já myslel, že to znamená mých automobilů. Měl jsem špičkové auto Aston Martin. Řekl jsem tedy: ‘ V pořádku, Pane, prodám to auto. Peníze dám na dobročinnou činnost a koupím kamion”, vzpomíná. Pro Aleteiu jindy vyprávěl, že po prohlubování svého modlitebního života a putování do Medžugorje rozhodl “vyprázdnit svůj účet” a darovat sumu dobročinné organizaci Maryś Meals a nejbližší nemocnici pro léčbu rakoviny a chudým . “Náš Pán jasně řekl, že mít rád Jeho, znamená milovat chudé fyzicky i duchovně. A já splním Jeho požadavek ”, řekl.

Borba uznal, že mu to pomohlo, ale nebylo to snadné. “Bylo hodně těžké se všeho zříct. Jenom Boží milostí se může člověk, který vede hříšný život, toho zříci. Potom co jsem se všeho zřekl, jsem už nevěděl kdo vlastně jsem. Stýskalo se mi po mém dřívějším životě, ale držel jsem se Boha, abych dosáhl cílů, které mi On stanovil. Pokořil mne a pokračuje v tom dál. Jedině tak mohu plnit Jeho vůli”, uznává Scott. Ve svých 46 letech se rozhodl, že splní slib, který udělal před delší dobou. “Bůh mne pozval ke kněžství už když mi bylo 10 roků. Prostě jsem to jen opožděně přijal”, říká současný bohoslovec, který se připravuje na kněžské svěcení v semináři v Saint Patrick, v kalifornské diecézi Fresno. 

Po několika letech přípravy si s úsměvem vzpomíná na první setkání s ředitelem kanceláře pro duchovní povolání, které se uskutečnilo před jeho nástupem do semináře. Borba přijel ve svém luxusním autě a v oblečení jaké si mohl málokdo finančně dovolit. “Když mi otevřel dveře, aby mne uvítal, pohlédl na mne na okamžik, pak vzdychl a řekl: ‘S tebou budu mít hodně práce!’ Nikdy jsem nebyl šťastnější. Nikdy jsem nepocítil větší radost. Dal bych milionkrát víc za to, abych mohl být s Ježíšem. Nikdy nepřestanu mluvit o Božím milosrdenství a o Boží lásce ke všem Jeho dětem”, prohlašuje budoucí kněz Scott Vincent Borba.

(Překlad připraven podle svědectví uvedeném v medjugorje-info.com)