Svědectví o duchovním povolání dvou sourozenců

17.02.2024 16:02

Pro biskupa Williama Byrnea z Springfieldu a pro jeho sestru Dede Byrne, byly každodenní projevy úcty jeho rodičů k eucharistii povzbuzením k přijetí povolání do zasvěceného života.

“Oba rodiče chodili denně na mši ”, vyprávěla sestra Dede za EWTN News ve Washingtonu, rozhovor přenášela i CNA.

“Můj otec byl hrudní chirurg. Denně chodil do zaměstnání, ale mše pro něj byla prvořadá. Máma vychovala osm 'křiklounů' a i ona chodila každodenně na mši ”, řekla sestra Dede.

Byrne během společného interview souhlasil se svojí sestrou: “Myslím, že máš pravdu. Každodenní  eucharistie. Otcové dvou mých nejlepších kamarádů, Toníka a Marka, když jsme vyrůstali, každodenně podávali svaté přijímání. Vzpomínám si, že mne napadalo: 'O, to je správná práce pro otce', řekl s humorem biskup Byrne a zdůraznil tak působivý příklad pevných mužů, kteří svůj den zahajovali eucharistií.

Biskup a řeholní sestra jsou dvě z osmi dětí. Sestra Dede na otázku, jaké to je, když má svého mladšího bratra za biskupa, odpověděla, že to vnímá jako dar Boží.

Biskup Byrne oduševněle poznamenal: “Vždycky si říkám, že jsem velmi rád, že maminka nebo tatínek nedostali povolání k duchovnímu životu, protože jinak bychom tady my dva nebyli. Další duchovní povolání z naší rodiny nejsou, ale modlíme se za další z druhé generace, z dětí našich sourozenců.“ Na otázku jakou úlohu má humor v náboženském životě, odpověděl pan biskup: “Myslím, že je život dost náročný a je potřeba znát užívat humor a umět se radovat. Radost je více než humor. A to i v těch nejnáročnějších situacích. Bůh je hlavní. Tedy, jedině když dokážete věřit, nebudete sebe ani svoji životní situaci brát přespříliš vážně - pokud ale Boha chápete zcela vážně." Sestra Dede dodala, že, “musíme projevovat radost, protože jenom tak přivádíme druhé lidi k Bohu. Naše poslání je být otevřeni životu, a to i věčnému životu, abychom všechny vedli s sebou ” a dodala “Tedy musíme přitahovat lidi ke katolické víře, musíme jim dát na srozuměnou, že život je krásná cesta s Kristem, eucharistické putování s Ježíšem”.

Další položená otázka byla na pokoru a jestli jim ta skutečnost, že jsou pokrevní sourozenci pomáhá v rozvíjení této ctnosti. Sestra Dede odpověděla: „Od samotného počátku byl biskup William určitým středem rodiny v tom smyslu, že kněz je více než bratr. On přináší Krista všem a to cítíme všichni v rodině”, řekla sestra Dede. A pan biskup Byrne řekl, že když přijede navštívit svoji rodnou farnost pravidelně se opakují dvě věci: Když vedle mne nepobíhá můj pes tak první na co se mne lidé ptají je – kde máš Zellyho? A další co se ptají je: ‘Jste vy ten bratr sestry Dede?’ To mne udržuje pokorně při zemi, protože vidím, že v mé rodině jsou dva známější než já: můj pes a moje sestra” zasmál se pan biskup.

Sestra Dede v interview dále sdělila, že je život v řeholním společenství jako druhá rodina. Dodala, že její matka, která má letos 101 rok žije v jejich komunitě a její řeholní řád letos slaví 130. výročí založení.

Na závěr tohoto interview, biskup Byrne požádal diváky, aby se modlili za úspěch Národního  eucharistického kongresu, který se bude konat letos v červenci. Na bohoslužbách, které se budou konat od 17. do 21. července na stadionu Lucas Oil v Indianapolis se očekává účast až 80 000 katolíků  . (medjugorje-info.com)