Rodina a média

24.02.2024 16:44

Téma první postní katecheze
Prožíváme Svatopostní období, čas zvláštní čtyřicetidenní duchovní přípravy na největší křesťanský svátek Vzkříšení. Proto medžugorští františkáni i letos konají každou středu katecheze na různá témata. Zde uvádíme obsah první z nich, kterou připravil medžugorský farní vikář, fra Dragan Ružić.

„Od začátku svého působení Církev využívá slova. Šíří  slova a slova jsou médium. Slovo je to co přenáší vzkazy. Pro nás křesťany je hlaní Radostná zvěst o spáse. Zvěst o tom, že Bůh ve svém milosrdenství poslal svého Syna, aby nám umožnil prvořadě setkání s ním a umožnil nám, abychom mohli přistoupit ke svému Otci a tak dosáhnout spásy. Církev byla v šíření této zprávy privilegovaná. Užívala rétoriku a různé schopnosti, aby ty zprávy  pronikly do srdcí všech lidí a hlásala jim radostnou zvěst. Ve středověku byl vynalezen tisk, začínají se tisknout knihy, pak ta slova nejsou přenášena už jen ústně, ale i písemně a začínají být dostupná pro množství lidí. Církev na počátku projevila určitou nedůvěru a odstup od těch nových medií, které vznikaly tiskem, ale pomalu v mediích odhaluje prostředek poskytující mimořádné možnosti k obohacení života nejen jednotlivců, ale i celého společenství, a v tom kontextu i samotné rodiny. Církev, zvláště v poslední době zdůrazňuje význam výchovy pro  media, předně rodičů a potom i dětí - takzvanou mediální gramotnost – a vybízí producenty medií k vědomému využívání té nové síly ve společnosti a vyžaduje, aby používání medií bylo povinně i uzákoněno”, řekl fra Dragan Ružić a dodal, že Církev na média již nehledí jako na nějaké prostředky, ale na ovzduší ve kterém žijeme a bez kterého už nemůžeme obstát.
„Když si toto Církev uvědomila, dala v tomto směru i pokyny pro soužití s masmédii, abychom tak řekli křesťanským jazykem – doporučuje využívání médií, ale současně doporučuje i zdrženlivost a kázeň v přístupu k nim. Toto je velmi široká tématika, proto chci zúžit tuto úvahu ve světle Božího slova pouze na informační technologii a masmédia, tedy sítě.
My dnes víme, že je technologie součástí našeho života, je všude a my se ptáme jestli je to problém? Je to problém pro vás? A co je s vašimi dětmi? Jedna studie praví, že média patří mezi nejmocnější síly v životě současných mladých lidí. Děti ve věku od 8 do 18 roků tráví více času s médii než jakoukoli jinou aktivitou. Průměrně více než 7,5 hodiny denně a to 7 dnů týdně. Ať dobře nebo špatně - jedno je jisté – technologie působí na nás, na naše děti a protože se stala doslova součástí každodenního života, většina z nás o tom už ani moc nepřemýšlí. Tady se chci zastavit a upozornit, že některé technologie mohou obsahovat sobě charakteristická nebezpečí, proto bych důrazně vyzval, abychom se nad tím zamysleli ”, řekl fra Dragan a dodal:
„Věřím, že i vy ve svých rodinách, ve svém úsilí o dobrou východu dětí, se setkáváte s tímto problémem jak dohlížet na informační prostředí svého dítěte. Prohrály snad rodiny tenhle boj? Dává nám Bible nějaké směrnice, zvláště rodinám? Abychom sami sobě společně odpověděli chci vám zde položit 10 otázek o kterých doufám, že pomohou, abychom tak zpytovali sami sebe ve světle Božího slova. Jak říkal apoštol Petr „Každý otročí tomu kdo nebo co ho ovládá ”, jestli nás ovládají media pak jim začneme otročit. Věřím, že slovo Boží nám toho má mnoho co říci. Povšimli jste si někdy kolikrát nám Písmo svaté ukládá, abychom byli bdělí a opatrní jako například List Kolosským ve své 4. kapitole. Technologie a sdělovací prostředky mohou velmi zneklidnit a vést k roztržitosti v touze po dalších a dalších informacích. Představte si jen nějakého tinejdžra, který jde po ulici a přitom sleduje svůj displej, posílá SMSky až narazí do sloupu pouličního osvětlení. To je dokonalá metafora pro naší kulturu, pro mnohé z nás a naše děti. Blíží se Poslední soud, život plyne a my zíráme na ten svůj magnet pro oči a posíláme vzkazy. Jestli se někdy zdá, že je vaše rodina přetížená technologiemi, zamyslete se co nám říká tento verš, který bychom měli znát zpaměti: „Je čas, abychom se už vytrhli ze spánku, protože je nám teď spasení blíže než když jsme uvěřili“, jak o tom mluví List Římanům”, řekl fra Dragan a pokračoval odpovědí na další otázku, totiž jestli nám technologie a sdělovací prostředky pomáhají k trpělivosti.
„Hlavní ve hře s technologiemi je rychlost. Rychlejší procesory - rychlejší stahování… Ale  Písmo svaté nás opět učí, že moudrý člověk je trpělivý, když čeká až jeho práce na poli přinese plody. Má trpělivost s chybami druhých lidí. Trpělivě očekává i Pánův příchod. To znamená, že se musíme zkoncentrovat, zaměřit pozornost na dlouhodobý pohled na určitou záležitost, a ne stále hledat další a další příspěvky na facebooku. Technologie nás učí, abychom vyžadovali všechno a hned. Neučíme se odolnosti a vytrvalosti, a to bychom mohli nějakou knihou nebo nějakým velkým problémem. To platí jak pro vás tak i pro děti. Věřím, že vnímáte podstatu co chci říci. Děti je potřebné učit, aby vytrvaly”. Dále fra Dragan, kromě jiného odpovídal též i na otázku jestli nám technologie a sdělovací prostředky pomáhají v životě k autenticitě.
„Evangelium není hra. Láska nebyla pro Ježíše otázkou jeho virtuálního života. On byl z pravého masa a krve. Bojoval se skutečným nepřítelem a projevil pravou statečnost, pociťoval skutečnou bolest, byl přibit na skutečný kříž a zažil skutečné vzkříšení těla. Ježíš nás volá, abychom milovali pravé rodiny a pravé členy Církve se skutečnými hříchy a skutečnými potížemi. To jediné vede do skutečné radosti. Stručně, naše děti potřebují statečnost, aby milovaly a bojovaly, chránily a pracovaly ve skutečném světě. Jak je v tom můžeme podpořit? Rozhodně začněte se stanovením hranic, se stanovením časového omezení, kladením věcí mimo dosah, instalováním filtrovacích programů. Ale také bychom měli svoje děti učit jak reagovat, když narazí na něco s čím by se setkat neměli .”
Dále fra Dragan, odpovídal i na otázku jestli nám technologie a sdělovací prostředky mohou pomoci v modlitbě. „Když se Ježíš setkával s velikým množstvím lidí, odcházel se modlit na pustá místa. Jestlipak vy a vaše děti umíte najít opuštěná místa? Dokážete dostatečně zklidnit svůj rozum, abyste se mohli modlit, abyste uvažovali o nějakém úryvku a obrátili se modlitbou k Bohu v souvislosti s tím úryvkem? Můžete zadržet mysl, když mluvíte s Bohem o problému ve vlastním životě nebo ve své rodině? Díváte-li se vy i vaše děti na zprávy jako na příležitost k modlitbě? První List apoštola Petra říká „Přiblížil se konec všeho! Uvědomte si to a vystřízlivěte pro modlitbu”. Cílem video her, filmů a stránek plných zpráv je, abychom svoje problémy pustili z hlavy a vnořili se do jiného světa. Ale Bůh chce být naše útočiště, říká žalm. Kdybyste se vyrovnávali se stresem v nějaké chvíli, jestlipak byste vy a vaše děti raději hledali pomoc na internetu nebo v modlitbě? Udělejte si ten návyk modlit se každou chvíli se svými dětmi, zvláště ve zkouškách a v tísni. Naučte je, ať neběhají k displejům, ale za Ježíšem!”
Překlad zkráceného textu přednášky