Ohlédnutí za oslavami 38.výročí zjevení v Medžugorji

08.07.2019 18:07

Farníci Medžugorje, spolu s poutníky ze všech končin světa oslavili v modlitebním ovzduší  mimořádný den roku, 38. výročí mariánských zjevení.

Lidé se sjížděli do Medžugorje na tyto oslavy několik dnů předem, někteří dokonce několik dnů šli pěšky. 

24. června 2019 se již tradičně konal Pochod Míru - asi 12 km dlouhé procesí od františkánského kláštera a poutního místa svatého Antonína Paduánského na Humci v Ljubuškách do svatyně Panny Marie Královny Míru v Medžugorji. Tohoto procesí, které bylo zahájeno v 6 hodin ráno se účastnily tisíce poutníků různých národností.

V Medžugorji poutníci kromě farního kostela sv. Jakova vyhledávají i horu zjevení Podbrdo a Križevac. Jako jeden z významných plodů Medžugorje mnozí zdůrazňují svátost smíření, a právě na výročí zjevení množství kněží v desítkách jazyků zpovídalo po celý den tisíce přijíždějících poutníků.

Tento mimořádný den v Medžugorji slavili kromě věřících z Bosny-Hercegoviny a Chorvatska i poutníci z 27 dalších zemí, a to z Německa, Rakouska, Anglie, USA, Irska, Itálie, Slovinska, Ukrajiny, Francie, Polska, Česka, Švýcarska, Švédska, Koreje, Číny, Belgie, Maďarska, Slovenska, Taiwanu, Portorika, Moldávie, Španělska, Sri Lanky, Brazílie, Mexika, Nového Zélandu a Martiniku.

Během dne bylo slaveno 16 svatých mší, a večerní mešní slavnost před několika desítkami tisíc věřících vedl provinciál Hercegovské františkánské provincie, dr. fra Miljenko Šteko, za koncelebrace 276 kněží.