Medžugorje si v únoru připomíná svoje oběti z minulých válek

17.02.2017 13:52

 Tak i letos při památce blahoslaveného kardinála Alojzija Stepinca, v pátek 10. února, ve farním kostele sv. Jakova byla mše svatá v 18 hodin za všechny farníky padlé během První a Druhé světové války, a též Vlastenecké války, stejně tak jako za ty, kteří  darovali život za víru a vlast.

V První světové válce z medžugorské farnosti padli nebo je nezvěstných 61 osob, za Druhé světové války 386 osob (nejvíce v květnu 1945), a za Vlastenecké války 10 osob. Farnost si zvláště připomíná františkány, kteří se v Medžugorji narodili nebo zde pastoračně působili, a kteří během války nebo bezprostředně po Druhé světové válce zemřeli mučednickou smrtí, ubiti partizány a komunisty.

Z 66 hercegovských františkánů zabitých v tom období, deset se jich ve farnosti Medžugorje narodilo nebo zde působili v duchovní správě.

Jsou to fra Jozo Bencun, fra Marko Dragićević (st.), fra Mariofil Sivrić, fra Grgo Vasilj, fra Jenko Vasilj, fra Križan Galić (pohřbený v hrobě s fra Slavkem Barbarićem), fra Bono Jelavić, fra Paško Martinac, fra Anđelko Nuić a fra Bernardin Smoljan. (www.medjugorje.hr)