Letos bylo sedmdesát dětských sborů na „Zlaté harfě" v Medžugorji

16.05.2019 15:47

 

Zpěv dětských sborů na setkání Zlatá harfa, 35. v pořadí, se konalo v sobotu (11. května 2019) v Medžugorji. Na letošní Zlatou harfu se sjelo 2000 dětí ze 70ti sborů ze šesti diecézí nebo arcidiecézí: Mostarsko-duvanjské, Splitsko-makarské, Banjolučské, Dubrovnické, Zadarské a Vrhbosanské.

Všechno to začalo v r. 1984 v Hercegovinské farnosti  Kočerin. Idea fra Miće Pinjuha se rozšířila z Hercegoviny do Bosny, Chorvatska, až do Subotice v Srbsku a stala se nejvýznamnější událostí v  pastoraci dětí.

Protože „kdo zpívá dvakrát se modlí“ v Medžugorji se rozlilo mnoho dětských modliteb, písní a radosti, a oni všichni jednotlivě představovali svoje malé sbory.

Se srdcem plným radosti všechny shromážděné děti uvítal  a pozdravil hostitel, medžugorský farář, fra Marinko Šakota, který ve svém kázání dětem blahopřál k tomu, že se účastní 35. oslavy Zlaté harfy a ptal se jich: „Proč zpíváte?“

- Rádi zpíváme! Slavíme Boha!... uváděly děti svoje důvody.

-Ježíš říká: „Buďte jako děti, protože nevejdete do Království Božího, jestli nebudete jako děti“. Ježíš srovnává Království Boží s dětmi, protože mohou růst. On si přeje, abychom rostli a zpívali. Všichni můžeme růst v dobrotě, v lásce... Jako Matka Tereza, jako jiní světci... Já mohu být génius dobroty! Já mohu být génius lásky!, prohlásil ve svém kázání fra Marinko Šakota, a vyzval děti, aby vždycky byly šťastné a dodal, že „nemůžeme nezpívat mši, protože je v nás veliká radost z lásky Boží k nám“.

 

Mši svaté předsedal apoštolský vizitátor pro farnost Medžugorje, arcibiskup Henryk Hoser, který pozdravil všechny dětské sbory, které se shromáždily na tuto Zlatou harfu.

Všem poděkoval i fra Stipica Grgat, předseda výboru pro Zlatou harfu jménem Rady františkánských společenství Zdůraznil, že Zlatou harfou prošli mnozí solisté, hudebníci, kněží, faráři, představitelé sdělovacích prostředků... –„Zlatá harfa“ začala tady, blízko, ve farnosti Kočerin, a dnes, po 35ti letech je opět zde. Děkuji Pánu, že jsme právě v Medžugorji, řekl fra Stipica Grgat, který dále poděkoval všem, kteří se podíleli na organizaci této události, jako i těm, kteří pomáhají a vedou práci sborů ve farnostech.

Tentokrát je to poprvé, že se shromáždilo tolik sborů, a všechny dostaly i dar – poděkování pro každý sbor, sbírku skladeb pro dětské sbory pod názvem „Vezmi mne za ruku“, kterou připravil fra Stipica Grgat a, přirozeně, dostaly i růženec.

-Děkuji Pánu za toto překrásné setkání, za všechny tyto dětičky, které tu byly, za kněze, jejich vedoucí… Bylo tady potřeba i dost úsilí, aby se toto všechno  zorganizovalo a událo, ale všechno proběhlo opravdu překrásně a já jsem spokojená. Děkuji Pánu za tento den. Bylo vloženo mnoho námahy, mnoho lásky, mnoho práce… Když nakonec vidíš úsměv dětí, pak člověk zapomene na všechnu únavu..., říkala na konec sestra Slavica Kožul, koordinátorka „Zlatne harfe“ pro  Hercegovinu, a všichni účastníci se zúčastnili fotografování výroční fotografie na památku na 35. roků „Zlatne harfy“. (medjugorje.hr)