Kniha „Nisam šutio“ fra Maria Knezovića představena v Medžugorji

20.01.2017 12:27

V Medžugorji se 18. ledna, ve Dvoraně sv. Jana Pavla II., uskutečnilo představení knihy „Nisam šutio" (nemlčel jsem) - otevřeně o Církvi, politice a společenských událostech“ autora fra Maria Knezovića. Kniha je sbírka fejetonů, které již roky vycházejí v časopise  „Naša ognjišta“, a ve kterých se fra Mario dotýká společenské skutečnosti, politiky, víry, sportu a ostatních témat současného života. Organizátory události byly Farní úřad Medžugorje a Informační centrum „Mir“ Medžugorje. O knize kromě autora, hovořili fra Robert Jolić, hercegovinský františkán a historik, Zoran Krešić, novinář a politický analytik, a úryvky z knihy četl herec Chorvatského národního divadla Mostar, Robert Pehar. Program vedla Sanja Pehar, hlavní úřednice Radiostanice „Mir“ Medžugorje, a v hudební části večera vystoupily sestry Darija a Anamaria Ramljak. Na počátku večera všechny přítomné pozdravil hostitel, medžugorský farář, fra Marinko Šakota.

Fra Mario Knezović již pět roků v „Našich ohništích“ otevřeně píše o společenských skutečnostech:

„Já bych řekl, že je velmi těžko mlčet, a ještě těžší mluvit. Za těch pět roků jsem se snažil promluvit o tom o čem se, řekl bych, mluví, ale nezaznamenává se na papír, a nikdo to nepodpisuje. Problém naší společnosti je, že mi někde šeptáme v kruhu svých přátel, v kuloárech, po kavárnách, v nějaké malé společnosti, tam my všichni pozvedáme svůj hlas. Ale, když máme vystoupit na veřejnosti a postavit se za svůj výrok, to najednou zmizíme. V tom směru, myslím, že jsem já zkoušel být hlasem právě takových lidí“, prohlásil fra Mario při představení knihy v Medžugorji.

Jak fra Mario zdůraznil, začal psát fejetony na podnět fra Roberta Jolića, který při té příležitosti řekl: „Něco fra Mario napsal i na internetových stránkách. Myslel jsem, že by se to mohlo zpracovat nějakou významnější formou, kterou by lidé četli. My máme dostatečně velký okruh čtenářů. „Naša ognjišta“ jsou, řekl bych, naše hercegovinské noviny, čtou je i františkáni, naše babičky i lidé ze zahraničí. Vím, že mnozí mezi nimi mají zájem o časopis „Naša ognjišta“, protože tam  začal psát i fra Mario. Teď po pěti letech jsem si jist, že to byla správná myšlenka. Protože při všem tom, co jsme měli, historické, teologické, a mnohá jiná témata, se mi zdálo, že potřebujeme právě nějaký takový prostor, kde by se psalo o skutečnosti v současnosti.“

Psát každý měsíc takové fejetony není vůbec snadné, jak o tom hovořil Zoran Krešić, novinář a politický analytik: „Fra Mario mluví ve skutečnosti o tématech a lidech, kteří jsou na okraji společnosti, kteří velmi inteligentně uvažují, národním slovníkem a národním jazykem hovoří o skutečnostech určitým velmi upřímným a otevřeným způsobem, kterého se ani na veřejnosti vystupující intelektuálové, lidé, kteří by měli promlouvat, nedosahují.“

Fra Karlo Lovrić (na fotografii dole), františkán, který působí v medžugorské farnosti, a je známý i svými básněmi, přečetl tento večer svoje verše věnované fra Mariovi a tomuto představení knihy.

Peníze z prodeje knihy jsou určeny na výstavbu studentského domu pro chudé studenty a chudinskou kuchyni v Mostaru, Dům ducha i chleba – Dompes, jak ho nazval fra Iko Skoko. (slike)