Jan Pavel II. věřil v pravost slz Panny Marie z Medžugorje

13.02.2024 13:06

Svatý otec Jan Pavao II. věřil v nadpřirozený původ krvavých slzí, které se objevily na sošce Medžugorské Panny Marie u Civitavecchii, kde je soška přechovávána. Na to místo nedaleko Říma putuje mnoho poutníků.

Papežův polibek
 Mezi novináři zabývajícími se zprávami z Vatikánu se šířila tato zpráva, ale až nedávno přišel důkaz o její pravdivosti. Jedná se o dvoustránkový dokument s datem 8. října 2000 podepsaný tehdejším biskupem Civitavecchie, Girolamem Grillem, a též papežem Jan Pavlem II. Nejen, že Jan Pavel II. věřil, že se na sošce medžugorské Panny Marie v únoru 1995 objevily krvavé slzy, ale potvrdil to i dokumentem, který podepsal v roce 2000, tedy pět roků po objevení slz,  které vzbudily velikou pozornost světové veřejnosti.

Mons. Grillo byl zpočátku překvapen, když právě papež Wojtyla požadoval, aby se slzy začaly uznávat jako nadpřirozené. Papež tyto slzy považoval za významné poselství. V dokumentu, který byl nyní poprvé zveřejněn, potom co k tomu Mons. Grillo dostal povolení,  jsou líčeny události z toho večera, kdy biskup Civitavecchie se soškou přišel do Vatikánu. Připomeňme, že soška medžugorské Panny Marie dříve byla na dvorku domu rodiny Gregoriových, a krvavé slzy jako první viděla tehdy dívenka Jessica Gregori.

Biskup Grillo ve svém dopise adresovaném Janu Pavlu II. napsal, že oni dva spolu hovořili o slzách “Madonnine di Civitavecchia”, které se objevily. Biskup držel sošku v rukou a modlili se společně před touto soškou. Papež sošku požehnal, políbil a vložil na hlavu sošky malou zlatou korunku, a na ruce sošky pověsil zlatý růženec, který tam je dodnes.
“Tehdy jste mi řekl, že by bylo dobré o tomto našem setkání nehovořit, ale jednoho dne, že to budu moci zcela klidně zveřejnit”, napsal Grillo v dopisu papežovi Janu Pavlu II.

 

Nejsou tu žádná kouzla
Biskup Civitavecchie v dokumentu dále popisuje, co se mu stalo, tedy konkrétně jak 15. března 1995. roku v 8,15 soška plakala přímo v jeho rukou. Byl svědkem události, která se skutečně stala, přesto nedokáže vysvětlit jak k tomu došlo, protože byla soška prozkoumána i X paprsky a nebylo objeveno nic pozoruhodného, žádná „kouzla“.

 “Když jsem sledoval krvavé slzy jsem byl při plném vědomí”, napsal Msgr. Grillo papeži Janu Pavlu II., který svým podpisem, datovaným k 20. říjnu 2000, písemně potvrdil to co je uvedeno výše, že se stalo.

Karol Wojtyla – Jan Pavel II., zřejmě, svým podpisem na list, který mu poslal biskup Grillo chtěl naznačit, že krvavé slzy sošky medžugorské Panny Marie považuje za významné znamení. Církev se ještě oficiálně nevyjádřila o eventuálním uznání nadpřirozenosti toho jevu, ale při procesu rozhodování bude mít tento dokument s podpisem Jana Pavla II. zcela jistě zvláštní závažnost.


Že socha pláče je napomenutí
Ctitelé Medžugorje jsou z toho přešťastní, protože papež Jan Pavel II. svým podpisem na uvedený dokument v roce 2000 potvrdil, že věří v nadpřirozenost krvavých slz na soše Panny Marie v Civitavecchia, které ani vědecky ani teologicky nebyly vysvětleny a proto musely být prohlášené za zázrak. – Neraduji se z toho a nikdy mi to milé nebude, že k tomu došlo. Aby jste mne nepochopili špatně, ale to znamení mi vůbec milé není. Slzy rozhodně nejsou dobrým znamením. Kdyby se jednalo o něco pěkného, člověk by na to byl hrdý, ale tímhle se pyšnit nechci, protože si nemyslím, že je to dobré. To je veliké napomenutí pro všechny.  Snad se lidé promění – řekl nám Stjepan Vlaho, autor tisíců sošek medžugorské Panny Marie. Mezi jeho výtvory patří právě i ta jedna soška, která začala ronit krvavé slzy poprvé 2. února roku 1995.

Rodina Gregoriových, na jejímž dvorku byla tato podivuhodná soška, si v Medžugorji koupila jinou a ta jejich původní je vystavená v kostele. Papež poslal sochu do kostela k veřejné úctě. Už to samo o sobě bylo dostatečným projevem z jeho strany. Lidé putují k této sošce Panny Marie. Další uznání nebylo potřebné, domnívají se někteří hercegovinští františkáni. – Byli lidé, kteří pochybovali o autentičnosti těchto slz. Lidé jsou zvědaví, ale dnes je možné všechno prověřit a tudíž i nadpřirozený původ krvavých slz Panny Marie – prohlásil Vlaho, který byl pozván i do Civitavecchie, ale odmítl využívat nadpřirozenost této své sošky Panny Marie.