Článek chorvatských novinářů na téma Vatikán a Medžugorje

20.09.2016 16:42

Vatikán poprvé nazval Medžugorje svatyní



Při odpovědi na jednu z otázek novinářů při interview pro argentinský tisk "La Nacion", papež František odmítl zprávy o Papežově argentinském mluvčím a vysvětlil, že kromě Tiskového úřadu Svatého Stolce nemá jiné oficiální mluvčí, ani v Argentině ani v jiných státech. "Opakuji", prohlásil papež František, "Tiskový úřad Svatého Stolce je jediný papežský mluvčí". Ředitelem Tiskové kanceláře Svatého Stolce je i nadále jezuita,  pater Federico Lombardi, který koncem února, vzhledem ke skončení mandátu a odchodu do penze, ukončil svoji službu ředitele Radia Vatikán. Přitom to však nebyly důvody k tomu, aby se papež František zřekl Lombardiho "služeb" jako vatikánského mluvčího.

Tedy tomu co říká Lombardi, třeba i ve stručné a suché poznámce, která nebyla ani uvedena v Biltenu Svatého Stolce, je třeba věnovat pozornost, protože Papežský mluvčí opravdu říká to, co si i papež František myslí.

 

Apoštolský administrátor

Konkrétně, na základě článků uvedených v některých mediích a  otázek novinářů o Medžugorji, pater Federico Lombardi, ředitel Tiskové kanceláře Svatého Stolce, zveřejnil krátkou odpověď.

"V posledních dnech bylo slyšet zprávy o možném jmenování apoštolského administrátora pro svatyni v Medžugorji, který by ji zpravoval a zodpovídal se přímo Svatému Stolci. Jedná se o jednu z možností o kterých se uvažuje, ale ještě nebylo vyneseno žádné rozhodnutí. Proto je předčasné mluvit o tom jako o již rozhodnutém směru nebo jako o brzkém rozhodnutí, je zdůrazněno v odpovědi otce Lombardiho, kterou přenášelo Radio Vatikán.

Když z Vatikánu něco vzkazují, pak je to potřeba číst velmi pozorně. V tomto případě je třeba si povšimnout jedné podstatné věci. Zejména, pater Lombardi v krátké odpovědi zdůrazňuje "možné jmenování apoštolského administrátora pro svatyni v Medžugorji".

Nakolik je mi známo, toto je poprvé za 35 roků mezinárodních událostí, že někdo tak vysoko  postavený, tedy konkrétně ředitel Tiskové kanceláře Svatého Stolce, která je, jak sám Svatý Otec prohlásil, "jediným Papežovým mluvčím", nazval Medžugorje svatyní.

To je veliký pokrok ve vztahu ke všemu tomu co bylo doposud řečeno z vrcholu katolické církve o Medžugorji.

A každým rokem miliony poutníků ze všech stran světa v Medžugorji znovu nacházejí svoji duši. Množství vysokých církevních hodnostářů dosvědčuje, že je Medžugorje největší zpovědnicí na světě.

Něco podobného při jedné příležitosti vyjádřil i hornobosenský arcibiskup, kardinál Vinko Puljić, který spolu se záhřebským arcibiskupem, kardinálem Josipem Bozanićem, a několika dalšími chorvatskými theology byl členem Mezinárodní theologické komise, která pod vedením kardinála Camilla Ruinia dokončila svoji práci o Medžugorji a závěry předala Kongregaci pro nauku víry a papežovi Františkovi.

Ještě nebylo vyneseno rozhodnutí

Když se papež František v loňském roce v letadle vracel ze Sarajeva do Říma, ve společnosti s paterem Lombardiem uspořádal tiskovou konferenci pro novináře, kteří ho provázeli při jeho návštěvě, a odpovídal kdesi nad Jadranským mořem na otázku o Medžugorji, Bergolio ohlásil, že brzy vynese rozhodnutí.

Nedlouho potom papež mluvil kriticky v jedné homilii o nějakých vizionářích a o "Madoně, která není šéfkou poštovního úřadu, aby každý den posílala poselství". Z toho by bylo možné vyčíst negativní postoj k Medžugorji.

Přitom, teď z Vatikánu přicházejí zmínky o Medžugorji jako o svatyni, o čem jsme již psali jako o realitě. To by, podle mého názoru, bylo veliké uznání celého pastoračního úsilí hercegovských františkánů, kteří celé roky pečují ne jen o farníky farnosti svatého Jakuba, která je pod jurisdikcí mostarského biskupa, dr. Ratka Periće, ale i zvláště o zdravou církvní spiritualitu, která se na podněty Panny Marie v Medžugorji uskutečňuje již 35 roků, a do které jsou zapojené stovky milionů lidí ze všech pěti kontinentů.

Přes všechny anomalie jsou plody Medžugorje zcela zřejmé, a to nikdo nemůže zpochybňovat, a na to zřejmě myslí i papež František, když prostřednictvím svého mluvčího sděluje, když je řeč o tom, že Vatikán jmenuje apoštolského administrátora pro svatyni v Medžugorji, že se jedná o jedné z možností o kterých se uvažuje, ale ještě není vyneseno žádné rozhodnutí.

Přitom jedno pro Medžugorje podstatné rozhodnutí bylo vyneseno, když v předvečer letošního, 35. výročí mariánských zjevení, tedy na slavnost narození sv. Jana Křtitele, 24. června, mostarský biskup potvrdil další tříletý mandát současnému medžugorskému faráři fra Marinku Šakotovi. Stalo se to po dlouhém čase odmítání podepsání dekretu o jmenování na základě rozhodnutí kapituly a provinciála Hercegovské františkánské provincie.

Tedy jak někdo může říkat, že se v souvislosti s Medžugorjem nedějí zázraky...

(Do češtiny přeloženo z časopisu Slobodna dalmacija 6.7.2016)