Arcibiskup José Rodríguez Carballo pobyl několik dnů v Hercegovině

14.11.2019 10:39

Arcibiskup Carballo: Medžugorje je místo modlitby, místo obrácení... Toto je domov Panny Marie!

 

Arcibiskup José Rodríguez Carballo, sekretář Kongregace pro instituce zasvěceného života a sdružení apoštolského života pobýval v Hercegovině.

V Mostaru se v pátek 8. listopadu setkal s provinciálem Hercegovské františkánské provincie, fra Miljenkem Štekem, a navštívil i postulanty Hercegovské františkánské provincie, pro které měl krátkou přednášku o řeholním povolání, a další den, v sobotu, hostoval v programu Radiostanice Mir Medžugorje, kde rozhovor s ním vedla hlavní redaktorka, Sanja Pehar, se zaměřil na nedávnou volbu fra Miljenka Šteka za prezidenta Unie Menších bratří v Evropě.

„Chtěl bych poděkovat fra Miljenkovi. Je mi velmi milé, že ostatní provinciálové Evropy měli v něj takovou důvěru. I já jsem měl tuto funkci. To pro něj bude veliká milost, protože mu to umožní, aby poznal různorodosti v senzibilnosti Evropy. To bude milost i pro celou Evropu, protože vím, že má velmi pěkné projekty pro františkánskou Evropu, tak mu z celého srdce blahopřeji.

Františkánská Evropa není mrtvá

Hovořil jsem s ním a to před druhými bratry františkány v Mostaru. Požádal jsem ho o něco. Řekl jsem mu volej, křič z plných plic, že františkánská Evropa není mrtvá, že řeholní život v Evropě současnosti není mrtvý. Stačí jenom vidět ty vaše zdejší františkánské provincie v Chorvatsku a v Bosně a Hercegovině. Díky Bohu u vás nechybí povolání. Měl jsem příležitost setkat se s mladými postulanty této provincie. Máte jich deset, to je velmi mnoho na jednu provincii. Takže já jsem přesvědčen, i když v Evropě jsou potíže ohledně povolání, ale františkánská Evropa toho má ještě mnoho co říci ostatním bratřím v druhých kongregacích, institucím řeholního a zasvěćeného života, bez toho, aby člověk trpěl komplexem nadřazenosti, protože františkánská Evropa se má ještě mnoho toho učit od ostatního světa, a také ukázat zbytku světa'', řekl mons. Carballo, který se dále zaměřil i na řeholní život a úlohu řeholníků v Evropě a ve světě.

„Řeholní život v Evropě by se měl otevřít řeholnímu, zasvěcenému životu celého světa, protože Evropa musí dát, a musí být schopná i přijímat. Stačí jen připomenout četné misionáře, řeholníky z Evropy, kteří  slouží na všech kontinentech. Co se týče fra Miljenka a jeho týmu, čekají je veliké věci a veliké úspěchy. Mají veliké předsevzetí, otevřít františkánský život celému světu a obohatí Evropu,která trpí sekularizmem a má být schopná přijmout všechno to co je dobré, a přichází z druhých kontinentů“, řekl mons. Carballo a potvrdil, že v Evropě je krize duchovních povolání, ale i to, že ta krize je přítomná všude, protože 'evanđgelijní hodnoty nejsou hodnotami současného světa a společnosti, proto je zapotřebí často jít proti proudu, ale z toho vyjdeme očištění a posilnění'.