Apoštolský vizitátor nás uvedl půlnoční mší svatou do roku 2024

02.01.2024 16:43

Velké množství poutníků (také z českého národa) do tohoto 2024. roku vstoupilo mší svatou v Medžugorji, které za koncelebrace 102 kněží předsedal arcibiskup Aldo Cavalli, apoštolský vizitátor se zvláštní úlohou pro farnost Medžugorje. Na počátku svého kázání připomněl, že každý rok, první den v lednu, slavíme Světový den Míru.

''Mír! Mír! Mír! Ať mezi Bohem a lidmi zavládne mír!  Toto hluboké poselství stanoví dva jasné výchozí body pro mír: Bůh a člověk, Bůh a lidská bytost. Soulad mezi Bohem a lidskou bytostí je podstatný čin pro mír ve světě'', prohlásil arcibiskup Cavalli a dodal, že zahajujeme tento nový rok požehnaní Bohem.''To Boží požehnání nikdy neskončí. Bůh je věrný. Z naší strany, po celý rok máme projevovat, že si vážíme tohoto požehnání svojí snahou, svojí vůlí, svojí velkodušností, svým životem'', řekl mons. Cavalli.

Dále se v promluvě zaměřil na první mešní čtení z Listu sv. Pavla Galatským ve kterém říká: „Když se však naplnil stanovený čas, poslal Bůh svého Syna, narozeného z ženy, podrobeného zákonu, aby vykoupil ty, kteří jsou zákonu podrobeni, tak abychom byli přijati za syny.“ (Gal 4, 4-5).''Toto tvrzení je velmi důležité. Žijeme v čase. Svatý Pavel vnímá čas jak v jeho ucelenosti, tak i v pomíjejícnosti tak i v jeho velikosti (byl před námi a pokračuje i po nás). Když nastává plnost času, Bůh posílá Svého Syna, Ježíše, v němž, díky Duchu Svatému, nás přijímá za syny, řekl arcibiskup Aldo Cavalli a vysvětloval i jak ''v celém tom vývoji Boží iniciativy v čase, Maria má svůj, velmi významný podíl.

''Bůh ji vybral, podle milosti, aby byla matkou Jeho Syna podle přirozeného zákona, vtělení. Maria v sobě přijímá tu volbu a postupně chápe a uskutečňuje Boží cestu, uchovává a uvažuje ve svém srdci o všem co se stalo. Boží záměr je v každém z nás vždy jedna cesta, postupná a  rozvíjející se.

Ať Bůh požehná každému z nás v tomto roce, který této noci zahajujeme, a ať nás to Jeho požehnání stále chrání'', uzavřel svou řeč arcibiskup Cavalli.

Mši svaté předcházela eucharistická adorace a představení Živé Jesličky. (FOTO)