Aktuální črta: Buď SVATÝ, ať se děje cokoli!

14.01.2024 14:50

Dr. sc. fra Mario Knezović na téma nového VATIKÁNSKÉHO DOKUMENTU!

️Podle mého skromného názoru to bude znít trochu paradoxně: Církev nepotřebuje nutně jít vpřed. Já „synodální cestu“ prožívám jako potřebu návratu k pramenům – cestu zpět k původnímu Ježíši Kristu z Nazareta. Ježíš Kristus je navěky současný. Jeho výzva k životu podle evangelia je stejně závazná tehdy jako i teď. ️Není rozumné, když se Církev, které je Kristus hlava přizpůsobuje lidem. Ve Skutcích apoštolů je řečeno: “Spíše je třeba poslouchat Boha než lidi.” (viz Sk 5,29). Cožpak není stále čas na to, aby se člověk přizpůsobil Bohu? Tlak na Katolickou církev je veliký, ohromný, a působí podle principu mediálních podvodů a vydírání. Ti kteří Církev utlačují a chtějí aby se měnila, v podstatě nechtějí ani Boha ani Církev. Právě ti, kterým Církev všechno dovolí, nikdy nebudou pravými věřícími.

Ježíš svoje učedníky přitahoval náročností, odříkáním, obětí a nabízel jim kříž.

️Vytváří se dojem, že „reformátorům“ Církve nejde o dobro Církve a následování Krista, ale o rozkol a přetváření Církve ve společnost bez dogmat, bez morálky, bez svátostí, Božích přikázání a v závěru bez Krista. Ježíš Kristus jasně řekl: „Kdo odstraní jediné z těch, třeba i nejmenších přikázání a tak bude učit lidi, bude nejmenší v království nebeském. A kdo je bude plnit a druhé jim bude učit, ten bude veliký v nebeském království." (viz Mt 5,18-19). Což to někteří, v čele s papežem Františkem, nechápou!?

DODATEK K LEPŠÍMU CHÁPÁNÍ

️1. Prohlášení, zvláště dokumenty Církve, musejí být jasné a ne dvojsmyslné. Deklarace Dikasteria pro nauku víry o pastoračním významu požehnání je bohužel nejasná, nevyslovená do konce a zneklidňující. Nejhorší je, když je něco možné vykládat tak nebo i jinak. K tomu se i záhřebský arcibiskup Dražen Kutleša vyjádřil, jak on sám dokument pochopil, že se domnívá, že není potřeba žehnat párům stejného pohlaví jako způsobu života – tedy těm, kteří tak chtějí žít – ale požehnat osobám s těmito sklony. Mám dojem, že tím pan arcibiskup, kterého zdravím, vyjádřil spíše co by konal on, a ne to co je možné vyčíst z nového dokumentu.

️2. Je důležité říci, že Ježíš a dále i Církev, vždy rozlišovala co je osoba a co je hřích. Hřích je neostřeji odsuzován a osobu je zapotřebí ctít a vyzývat k obrácení. Proto je každý cenný jako člověk – osoba úcty hodná, a jeho hřích hodný odpouštění.

️3. V emisi „Otvoreno“ ústřední myšlenku vyslovil Matija Štahan když řekl, že kromě požehnání osobám stejného pohlaví by se muselo i dodat to co řekl Ježíš smilstvem hřešící Magdaléně: Jdi a už nehřeš. To by bylo spravedlivé, protože to se říká všem, kteří žijí ve stavu hříchu.

️4. Ježíš přišel na zemi, protože: ne kvůli spravedlivým, ale hříšným, ne kvůli zdravým, ale nemocným, kteří potřebují lékaře. Přišel pozvat k obrácení a ohlašovat Království Boží. V  tom smyslu je možné Boží nabídku požehnání také chápat jako výzvu k obrácení, nabídku u zdravení a možnost spasení.

5. Podle mne by bylo zapotřebí jasně říci, že Církev požehnáním neschvaluje způsob života, který je hříšný! Tedy, budeme-li upřímní, alespoň jedna věc z tohoto nového dokumentu je jasná: v ničem požehnání nemůže a nesmí být podobný svátosti MANŽELSTVÍ jednoho muže a jedné ženy jak uvádí Zákoník kanonického práva. O tom není pochybnosti: manželství je svátostné společenství muže a ženy!

️6. Bohužel, je mnoho, buďme upřímní, jiných skutečností, které nás jako věřící stejně pohoršují. To jsou: porušování předmanželské čistoty, porušování manželské věrnosti, rušení manželství, konzumování pornografie, případy ohavné pedofilie a různé jiné sklony, které neodpovídají církevním a Božím přikázáním. Možná, alespoň někteří, kteří se uvedeného dopouštějí byli nejhlasitější při odsuzování těch druhých a odlišných! Zatímco hledíme na situaci druhých a odlišných, zaměřme pohled i na sebe!

️7. KDO NÁM BRÁNÍ ABYCHOM BYLI SVATÍ přesto, že nás záležitosti zneklidňují? Kdo nám brání, abychom byli svatí, když nás některé věci pohoršují? Kdo nám brání žít svatě i tehdy, když nás směrnice církevních pastýřů vyhodí z rytmu a přivedou k morálním pochybnostem? Kdo nám brání být svatí, když vyslovíme přání, aby papež František prohlásil, že odstupuje od své služby?

️8. Nikdy a nikdo, ať by se snažil jakkoli, a to i sám Papež, nemůže zrušit Boží přikázání, které říká: Nesesmilníš!

️ZÁVĚREM: Písmo svaté mluví jasně: „Jako že jsem živ, praví Hospodin, skloní se přede mnou každé koleno a každý jazyk vyzná, že jsem Bůh. Každý z nás tedy sám za sebe vydá počet Bohu. (Řím 14, 11-12) Tedy, rozhodnutí Církve a pokyny mohou být vadné. Z toho se budou jednotlivci před Bohem zodpovídat a pokleknout před ním. My nebudeme spaseni jako společenství, ale každý osobně!

️RADY:
1. Přeji vám, abychom v těchto dnech svoje srdce ztišili v Bohu, bez tvrdých slov, odsuzování, pyšných komentářů! Věřím, že modlím dokážeme vykonat mnohem více pro záchranu morálních hodnot než pamflety a hněvem!
2. Nyní měj ještě větší lásku ke své Církvi, která je zraněná a svíraná „duchem světa“!

(Napsal: dr. sc. fra Mario Knezović, přeloženo z medjugorje-info.com)